promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kínai tudósok továbbfejlesztették az egyik leghalálosabb vírust, mutánst létrehozva belőle, és már vakcinát is csináltak

Kínai tudósok továbbfejlesztették az egyik leghalálosabb vírust, mutánst létrehozva belőle, és már vakcinát is csináltak

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Valamiért annyira nem tudunk örülni hírnek.

A kínai orvosi egyetem kutatói létrehoztak egy módosított változatát az ebolavírusnak, hogy kísérletezni tudjanak vele állatokon, semmibe véve ezzel a biztonsági előírásokat. A kutatók szerint ez az új vírusvariáns új perspektívákat nyithat a betegség tanulmányozásában, de sokakban aggodalmat kelt a vírus véletlen szabadon engedésének lehetősége. Az elméletük alapján működik, és további állatkísérletek végzésére is alkalmas.

A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy eddig öt hímet és öt nőstényt oltottak be a halálos dózissal, hogy megfigyeljék a tüneteket. A megfigyelések fontosak lehetnek a vírus terjedésének és kezelésének szempontjából. Az ebolavírus laboratóriumi körülmények között veszélyes, ezért hozták létre a módosított változatát. Ehhez egy másik vírust használtak alapul, melyet az ebola glikoproteinjével kombináltak, így lehetővé téve a sejtek fertőzését. Az ebolavírus a legmagasabb, negyedik kategóriába tartozik a biológiai laboratóriumok munkabiztonságának skáláján, míg ez a mutáns a második fokozatot képviseli, ami mérsékelt kockázatot jelent.

A kutatások során szíriai aranyhörcsögöket vizsgáltak, melyek közül több elpusztult, de voltak túlélők is, akiknél hasonló tünetek jelentkeztek, mint az embereknél. A vizsgálatok eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a hörcsögök jó modellek lehetnek az ebola által okozott látóidegi betegségek tanulmányozására. A betegség gyorsan lefolyt és a tünetek hasonlítottak az emberekéhez.

Az ebolajárvány legutóbbi esetei nyugat-afrikai térségben sok halálos áldozatot követeltek. A kísérletek kapcsán felmerülhet, hogy van-e veszélye annak, hogy a mesterségesen létrehozott vírus kiszabaduljon, bár a szakemberek szerint a kockázat minimális. Egyébként, nemrégiben egy vakcina fejlesztését is bejelentették, mely jelentősen csökkentheti a halálozási arányt.

forrás: Daily Mail