promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
216 napig volt koronavírusos ez a nő, 30 mutációt hordozott
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy nemrég megjelent tanulmány arról számolt be, hogy egy 36 éves, előrehaladott HIV-vírusban szenvedő nő 216 napig küzdött a koronavírussal – ez idő alatt több mint 30 mutáció alakult ki a szervezetében.

A Dél-Afrikában élő nő a vírus tüskefehérjéjének 13 olyan ismert mutációját hordozta, amelyről közismert, hogy jelentős immunválasz nélkül betegítik meg a szervezetet. Ezenkívül a nőnél további 19 olyan mutációt azonosítottak, amelyek megváltoztathatják a vírus viselkedését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az általa hordozott mutációk átterjedtek-e másokra is 

– írta a Los Angeles Times.

Az eset önmagában is rendkívüli, ha azonban több ilyen esetet is találnak, az felveti annak lehetőségét, hogy a HIV-fertőzés a koronavírus új változatainak forrása lehet, mivel a HIV fertőzött betegek hosszabb ideig hordozhatják a vírust. 

A tudósok szerint azonban egyelőre nincs okunk az aggodalomra, a tanulmányban szereplő nő ugyanis valószínűleg a tartós, és súlyosan előrehaladott betegség miatt immunszuppresszív volt, ezért állhatott fenn nála ilyen sokáig a vírusos állapot 

– mondta az Insidernek Dr. Juan Ambrosini, a Barcelonai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának docense.

Az immunszupersszió az az állapot, amikor a szervezet az őt ért fertőzést követően csak csökkentett immunválaszra képes. Az állapotot kiválthatják bizonyos betegségek, (pl. HIV-fertőzöttség), gyógyszerek (pl. kemoterápiás vegyületek, vagy szervátültetésnél a kilökődés gátlására használt szerek) is.

Az immunszuppressziós betegek tehát gyengébb immunválaszra képesek, így hosszabb ideig hordozhatják a koronavírust, mint mások.

A beszámolók tanúsága szerint miután a nőt a kórházban kezelték a kezdeti, enyhe tünetei miatt, a nő továbbra magában hordozta a koronavírust. Ezidáig csak egy másik olyan esetet hoztak nyilvánosságra, amely során a HIV-fertőzött személy hosszabb ideig hordozta magában a Covid-19-et.

A tanulmány a medRxiv orvosi szakportálon jelent meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás