promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas izraeli háborús bűnök derültek ki, embertelenül bánnak a palesztinokkal, az áldozatok többsége nő és gyerek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A feltárt tömegsírok a rabokkal való szörnyű bánásmódról tanúskodnak.

A tegnapi nap folyamán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, teljes megdöbbenéssel szólalt fel a Nasszer és az es-Sifá kórházakat ért pusztítás, valamint az izraeli hadsereg kivonulása után felfedezett tömegsírok ügyében. A helyszínen talált tömegsírok látványa olyan mély hatást gyakorolt rá, amit hangjában is érezhetővé tett.

A múlt napon a palesztin hatóságok jelentették be, hogy számos holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében az izraeli hadsereg kivonulása után. Türk és Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője közös sajtótájékoztatójukon tájékoztatták a média képviselőit arról, hogy a Nasszer kórháznál 283, míg az es-Sifá kórháznál 30 holttestet azonosítottak. A súlyos emberi jogi jogsértésekre utaló tényezők között szerepelt, hogy néhány áldozat kezei össze voltak kötözve.

Az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a palesztin hatóságokkal a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatokban. A palesztin források szerint a holttesteket a lerombolt épületek törmelékei alatt találták meg, és közöttük nők és idősek is voltak - sokuk keze össze volt kötözve, ami igen durva bánásmódra utal.

Türk továbbá erőteljesen tiltakozott az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen, melyek főként nőket és gyermekeket érintettek. Figyelmeztetett továbbá arra, hogy a Rafah elleni esetleges teljeskörű művelet súlyosabb atrocitásokhoz vezethet. Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt mintegy 280 ezren éltek, ám a harcok miatt ez a szám, a menekültekkel együtt, már meghaladja az 1,5 milliót.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint már több mint 34 183 palesztin vesztette életét, és mintegy 77 000 sebesültje van a háborúnak.

Az izraeli hadsereg tagadta a gázai hatóságok állításait, és megalapozatlannak nevezte a kivonatott holttestekkel kapcsolatos vádakat. Az IDF kiemelte, hogy az exhumálást kizárólag hírszerzési források alapján végezték, és az elhunytak méltóságát mindenkor tiszteletben tartották.

Figyelem! Az alábbi videón nyugalom megzavarására alkalmas képsorok láthatóak!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás