promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Izraeli katonák megkínoztak és megaláztak palesztin orvosokat, brutális videón az eset
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol közszolgálati csatorna tette közé az értesüléseit, Izrael tagadja a kínzást.

Durva videókat tettek közé a brit közszolgálati csatorna, a BBC munkatársai az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban. A keddi jelentés alapján, melyet a brit közszolgálati médium tett közzé, azt állítja, hogy izraeli katonák voltak azok, akik bántalmazták az egyik gázai palesztin kórház személyzetét.

Az izraeli hadsereg cáfolta ezt az értesülést, azonban David Cameron brit külügyminiszter az ügy azonnali kivizsgálását követelte. A BBC-riport szerint az izraeli katonák múlt hónapban átkutatták a Nasszer nevű kórházat a Gázai övezet déli részén található Hán-Júnisz településen, és az akció során több orvost és ápolót vettek őrizetbe. Az érintettek beszámolói szerint fizikailag bántalmazták őket, órákon át térdepeltették, hideg vizet öntöttek rájuk, bekötötték a szemüket, és kényszerítették őket arra, hogy levetkőzzenek.

Egy orvos a BBC-nek elmondta, hogy az izraeli katonák egy hétig fogva tartották, uszítottak rájuk kutyákat, és eltörték az egyikük kezét. A február 16-án titkosan készített videofelvételen látható, hogy az embereket levetkőztetik, letérdeltetik, és kezüket a tarkójukon összekulcsolják. A kórház igazgatója szerint az izraeli katonák azokat is megverték, akik csak megmozdultak.

Az izraeli hadsereg az akciót azzal indokolta, hogy értesüléseik szerint a Hamász fegyveresei tartózkodtak az épületben. A hadsereg közleményében hangsúlyozta, hogy gyakran előfordul, hogy terrorizmussal vádolt személyeknek át kell adniuk ruházatukat, amelyet átvizsgálnak, hogy kizárják a robbanóeszközök vagy más fegyverzetek elrejtését. Az izraeli hadsereg cáfolta, hogy bántalmazták volna a kórház személyzetét.

David Cameron a Lordok Házában rendkívül felkavarónak nevezte azokat a felvételeket, melyek az izraeli eljárásokról kerültek nyilvánosságra. Kijelentette, hogy végére kell járni az incidensnek, és válaszokat kell kapni az izraeli hatóságoktól. Andrew Mitchell külügyminiszter-helyettes a londoni alsóházban teljes körű és alapos vizsgálatot sürgetett a BBC jelentésével kapcsolatban.

A videókat IDE kattintva nézhetik meg.

forrás: BBC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás