promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
26 órásra módosítanák a napjainkat egy európai város javaslata szerint, ezzel magyarázzák az ötletet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A javaslat az Európai Bizottság elé került, de kétséges a végrehajtás.

Egy európai település, amelyről a LADbible számolt be, most azt javasolja, hogy ne elégedjünk meg az időátállítás eltörlésének csupán ígéretével évről évre, hanem merjünk még nagyobb káoszt szítani az idő fogalmában. A 24 órás napok helyett egy 26 órás napokkal teli világban élhetnénk, ha elfogadjuk az egyedi és meglehetősen furcsa tervet.

Az ember néha úgy érezheti, hogy a munkanap nem egyszerűen csak 24 órából áll, hanem hosszabb is lehetne. Az íróasztalnál ülve délután 3-kor néha úgy érezhetjük, mintha egy nap alatt semmi sem változott volna, mintha egyetlen pillanat alatt eltűnt volna az egész nap. De ha azt hinnéd, hogy ez a legrosszabb, ami történhet, akkor tévedsz. Egy bizarr és lelkes európai önkormányzat most arra törekszik, hogy még két órával tovább nyújtsa a mindennapokat.

Az Európai Bizottság elé már beterjesztették az időzóna változtatásának kérését, amely lehetővé tenné, hogy a napok hosszabbak legyenek. A városka egyszerűen azt szeretné, hogy az embereknek több idejük legyen az élet élvezetére. Wenche Pederson, a norvégiai Vadso város polgármestere áll a javaslat mögött, és a polgármester szerint ez a változás lehetővé tenné, hogy az emberek több időt töltsenek olyan tevékenységekkel, mint a horgászat, a vadászat, új nyelvek tanulása vagy egyszerűen csak időtöltés a családdal és a barátokkal.

A kisváros hivatalos közleménye szerint a "MOREtime" nevű projektjükkel ezt az egyedülálló életformát kívánják megünnepelni és népszerűsíteni. Pederson hangsúlyozza, hogy városukban az idő az élet igazi öröme, és ezért szeretnének többet kihozni belőle. Bár még bizonytalan, hogy hogyan működne pontosan ez az egyedi időzóna a gyakorlatban, Pederson szerint ez az a lépés, ami felhívhatja a figyelmet a város és Norvégia északi részének egyediségére.

A polgármester azt is reméli, hogy a hosszabbított napok miatt többen költöznek majd Vadsóba, ami különösen fontos lehet az orosz-ukrán konfliktus fényében, tekintettel arra, hogy a város közel helyezkedik el az orosz határhoz. Bár nem egyértelmű, hogy ez az egész hogyan is valósulna meg a gyakorlatban, az Európai Unióban már hosszú ideje folyamatban van az időzónák kérdése, különösen az óraátállítás eltörlése. Mint azt az Euronews cikke is említi, bár az Európai Parlament már 2019-ben döntött erről, még mindig várat magára a változás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás