promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot találtak Norvégiában a föld alatt, ez lehet az első az emberiség történelmében, amit ismerünk – íme a 2000 éves rúnakő a vaskorból
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felfedezés, rovásírásos emlékek a vaskorból.

Az MTI nyomán a HVG is besámolt róla, hogy norvég kutatók óriási bejelentést tettek a napokban, ugyanis az északi országban Svingurd mellett rovásírásos táblákat találtak. A feltételezések szerint pedig ezek lehetnek az emberiség történelmében a legelső rovásírásos feliratai. A kő és a feliratok a vaskorból származnak, és bizony a szakértőknek még nem sikerült mindent megfejteniük, amit felírtak rá.

A tudósok szerint körülbelül 2000 éves lehet a lelet, Norvégiában pedig igazi nemzeti kincsként mutatták be azt az oslói Kultúrtörténeti Múzeumban, hiszen a rovásírásos írásbeliség első korai megnyilvánulása lehet, amely a vaskorból származik.

A követ amúgy még korábban, egy sír feltárásakor találták meg a régészek, majd alapos vizsgálódás kezdődött, amelynek a végén megállapították, hogy az i. sz. 1 és 250 között keletkezhetette pontosan. Ám egyelőre arra nem sikerült rájönniük, hogy pontosan mit rejthetnek a feliratok. Feltételezések szerint megeshet az is, hogy a Svingerud-kő neveket rejt, méghozzá annak a családnak a nevét, akiket eltemettek, és akik mellett találták a követ is. Nagyszabású kiállítás keretében az elkövetkező időszakban megtekinthető majd Norvégia fővárosában a kultúrtörténeti múzeumban is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás