promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
164 évvel ezelőtt élt kislány hangját hallhatjuk a világ első hangfelvételén, a lelket kiijeszti belőled
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pedig csak egy ártatlan dalocska, abból is mindössze néhány másodpercnyi.

Habár korábban úgy vélték, hogy Thomas Alva Edison nevéhez fűződik az első fennmaradt hangfelvétel, kiderült, hogy ennél jóval régebben is sikerült már emberi hangot rögzíteni.

Edison híres felvétele 1878-ban készült az amerikai St. Louisban, a 78 másodperces felvétel egy énekecske volt, a Mary Had a Little Lamb, melyet a fonográf képességeinek bemutatása miatt rögzítettek. A találmány még ebben az évben szabadalmaztatva lett, és hamarosan népszerű időtöltéssé vált a használata.

Azonban nem Edison felvétele volt a legelső, az ugyanis egy párizsi nyomdász, bizonyos Edouard-Leon Scott de Martinville nevéhez fűződik, aki 1860. áprilisában sikeresen felvette kislánya hangját.

A hanganyag bárki által meghallgatható, de ne számítsunk hibátlan minőségre, inkább kissé rémisztő a történelmi jelentőségű felvétel, melyet Martinville egy úgynevezett fonautográffal rögzített. Az ő találmánya ugyan nem futott be, mindenesetre a neve fennmaradt az utókor számára:

Edison fonográfjának köszönhetően magyar szempontból is maradtak hangemlékek a régmúltból, a legfontosabb talán Kossuth Lajosnak az 1890-es beszéde, amely Torinóban hangzott el. Kossuth nem rajongott az ötletért, hogy felvegyék a hangját, ám végül mégis rögzítették, összesen három viaszhengerre.

Az idők során ezekből egy elveszett, a többi pedig erősen elhasználódott, mivel később pénzért cserébe lehetett meghallgatni Kossuth Lajos beszédét, így rengetegszer lejátszották. Ennek fényében kisebb csoda, hogy évtizedekkel később sikerült megmenteni egy rövidebb részletét, melyet először hanglemezre másoltak, később pedig digitalizáltak is. Azóta már az utóbbit is tovább javították, kiszűrve a recsegést és a különböző háttérzajokat, az eredmény pedig egészen rendkívüli lett.

Forrás: OSZK

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás