promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szente Vajk kíméletlen kritikát fogalmazott meg a Most vagy soha! kapcsán: csendre intette az embereket a filmmel kapcsolatban
Borítókép:  Youtube - fixhdtv
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hiába kedves a szívének a film, gejzírként tört elő a véleménye: most nagyon keményen fogalmazott az alkotással kapcsolatban.

Március 14-én bemutatásra került a magyar történelem eddigi egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a Most vagy soha! ami tulajdonképpen a szívünknek olyan kedves március 15-e főbb történéseit veszi sorra, természetesen alkalmazva a művészi szabadságot és egyes dolgok egyéni értelmezését. Az 1948-as forradalom minden kétséget kizáróan hatalmas hatást gyakorolt nem csak az akkori korszellemre, hanem a mai ember életére is.

Erről maga Szente Vajk is így vélekedik, aki elmondta, hogy szerinte a márciusi ifjak közreműködése nélkül ma nem létezne a magyarság olyan formában, mint most. Nem lehetne magyarul filmeket készíteni, nem lehetne magyarul, közös nyelvet beszélni. Éppen emiatt elmondta, hogyha az ő korszakában történik a forradalom, akkor minden kétséget kizáróan aktívan részt vett volna benne.

Úgy képzeli, hogy már akkor is színházi emberként dolgozott volna és ha másban is tudott volna a márciusi ifjak segítségére lenni, akkor a Nemzeti Színházban történtekben segített volna nekik.

Szente Vajknak így nem is volt kérdés, hogy aktívan közreműködik a film forgatókönyvének elkészítésében és érthetően nagyon büszke a végeredményre. Joggal hihetnénk azt, hogy szuperlatívuszokban nyilatkozik, ha a filmről kérdezik, ám meglepő módon mindenkit visszafogottságra intett a dicséretekkel kapcsolatban.

Elmondta, hogy bár elégedett az alkotással, de akkor nevezhetjük filmtörténeti és időtálló alkotásnak, ha 2048 március 15-én is emlékeznek majd rá és megkerülhetetlen lesz az akkori fiatalság számára is. Ehhez köti azt, hogy a filmet valóban sikeresnek nevezhesse.

Természetesen a kritikus hangokról is szót ejtett: azt mondta, hogy egészen addig, ameddig a film nem megy át politikai jellegű személyeskedésbe, szívesen fogadja a véleményt, legyen az jó, vagy rossz. A művészethez - nagyon helyesen mondva - hozzájárul a vélemény, hiszen a legnagyobb lényege minden alkotásnak, hogy gondolatokat ébresszen, beszélgetést, akár vitát generáljon. Ez a film ezt jócskán teljesítette, azonban van olyan vélemény, amivel egyáltalán nem tud azonosulni: van aki szerint a filmben egyetlen értékelhető pozitívum sincs, ezt pedig nonszensznek tartja. Minden filmnek vannak erősségei és gyengeségei, azonban akik szerint ez az alkotás egyszerűen rossz és ezt nem tudják mivel alátámasztani, nem az alkotást, hanem a készítőket és a körülményeket bírálják.

Forrás: blikk.hu, Hot! magazin

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás