promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, kik a leghangosabb nemzetek, a magyarok szinte csak suttognak hozzájuk képest
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdemes felcsavarni a hangerőt, ha ezekben az országokban van dolgunk.

Elgondolkodtatok már azon, hogy melyek a leghangosabban beszélő nemzetek? Az nem meglepő, hogy vannak vehemensebb vérmérsékletű nációk, és bizony az alábbi térkép alapján nem túlzás kijelenteni, hogy a sztereotípiákban néha van azért némi igazság.

Az OnlMaps oldalára felkerült térképén egy meglehetősen furcsa színekkel ellátott Európa-térképet láthatunk, melyen annak alapján rangsorolták a kontinens egyes régióit, hogy azok lakosai milyen hangosan beszélnek egymáshoz. A kimutatást vezető országokon talán annyira nem is lepődünk meg.

A térkép szerint ugyanis Spanyolországban és Olaszországban a leghangosabbak az emberek, ám túl sokkal a görögök és a törökök, valamint a balkáni népek sincsenek lemaradva, és nagyon úgy tűnik, hogy minél délebbre haladunk, annál kevésbé kell vájt fülűnek lenni ahhoz, hogy halljuk, mit is akarnak velünk közölni.

Északabbra úgy fest mindez épp fordítva van, a skandináv államokban (és Izlandon – ami amúgy ezer más szempontból is kivétel) ugyanis nincs helye a hangos beszélgetésnek, és hát valljuk be, ezeket az országokat sokszor valóban a csenddel és a nyugalommal párosítjuk össze gondolatban.

Oroszország is a csendesebbek közé tartozik, kivéve Moszkvát és vonzáskörzetét. Szomszédaink közül viszont csak a románok, a szerbek, valamint a horvátok hangosabbak nálunk, míg Magyarország a közepesen csendes régiók közé tartozik.

Érdekesség, hogy országokon belül is vannak bőven eltérések, Angliát vizsgálva például egy liverpooli jóval nagyobb hanggal beszél, mint mondjuk egy bristoli. A kutatás módszertanára és annak tudományos hátterére azért kíváncsiak lennénk, az azonban szinte biztos, hogy a környezeti zajterhelésnek is lehet ehhez némi köze. Na meg persze a szóban forgó nemzet habitusának is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás