promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gyanútlan búvárokra hirtelen két szempár meredt a zavaros vízben: több tonnás gyilkológép úszott feléjük
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Halálközeli élmény, kocsonyaként remegett a kamera a kezükben.

A legtöbb ember rémálmai között előkelő helyen szerepel az, hogy éppen valamilyen vízben, tengerben, folyóban fürdik, alatta pedig a nagy fekete mélység terül el, ami maga a megtestesült ismeretlen: bármi leshet rá, bármi elkaphatja. Meg is magyarázták ezt a jelenséget: bár a vízben előforduló halálos állattámadásra jóval kisebb az esély, minthogy szárazföldön törjön ránk valamilyen vadállat, ez mégis sokkal ijesztőbb alternatívának tűnik. Az oka nagyon egyszerű: a víz nem a természetes közegünk, így mindenképpen elveszve, "idegenül" érezzük magunkat benne, ezáltal a benne található állatokat is sokkal félelmetesebb tulajdonságokkal ruházzuk fel.

A legtöbb embernek a vízi támadásokról a cápák jutnak eszébe, ez is mutatja, hogy mennyire hat ránk etéren a psziché és természetes a mozis alkotások. Az egy évre jutó cápatámadások száma ugyanis minimális, a halálos végkimenetelű pedig ennél is kevesebb. Arról nem is beszélve, hogy a leghalálosabb állat a betegségeket terjesztő szúnyog és egyéb ízeltlábúak, valamint a kígyók, akik valóban több ezer emberéletért felelnek évente.

De ha visszatérünk a veszélyes vízi világhoz, ott is találunk igazi gyilkológépeket, amiktől mégis jóval kevesebben rémüldöznek. Ott vannak a piranhák, akiknek a hírük egyébként jóval rosszabb mint a tényleges tulajdonságaik. A krokodilok és aligátorok, akiktől bár tartani kell, de ha bizonyos területeket elkerülünk és nem fürdünk zavaros, koszos, mocsaras vízben, akkor kevés esély van rá, hogy ránk támadjanak. És van egy állat, akiről sokan nem gondolnák, de az egyik leghalálosabb négylábú.

Ez pedig a víziló. Évente több száz ember hal meg víziló támadástól, ami amiatt is furcsa, mert növényevő állatként van számon tartva. Azonban nem is a táplálékért gyilkol: a területét, vagy a kicsinyeit védi, ha pedig megijed, akkor azonnal támadásba lendül. Nagy termete és lomha kinézete ellenére pedig félelmetesen gyors: szárazföldön és vízben is.

A lenti felvételt két búvár készítette, akik éppen a zavaros vízben úszkáltak, ekkor pedig másodpercek alatt egy életveszélyes szituációban találták magukat. A találkozás végkimenetelét a videón tudjátok megnézni:

Near death experiences with animals… happen very rarely. Probably my two closest calls were both diving in the Okavango delta; once with crocs and this one with hippos. Much of the time these experiences are over-dramatised, but I honestly believe we were lucky to make it out of this one unscathed… apologies for the bleeps and the blasphemy!

Posted by Steve Backshall on Wednesday, March 20, 2024
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás