promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: először videóztak kardszárnyú delfint, miközben egyedül számol le egy nagy fehér cápával
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Két perc alatt szinte felfalta az egész állatot.

Még sosem készítettek hasonló videót: kutatók egy csoportjának sikerült felvételt készítenie egy kardszárnyú delfinről, ahogy egyedül levadászik egy nagy fehér cápát, és körülbelül két perc alatt végez is vele. Korábban már láttak gyilkos bálnákat falkában vadászni a nagy cápákra, de ez az első ismert eset, amikor egy orka egyedül, más vadászpartnerek segítsége nélkül végzett egy nagy fehér cápával.

"A dél-afrikai Mossel Bay partjainál, a dél-afrikai Mossel Bay partjainál történt elképesztő zsákmányejtéa példátlan viselkedés, amely aláhúzza a gyilkos bálnák kivételes képességeit"

- mondta Dr. Alison Towner, a Rhodes Egyetem munkatársa közleményében. Az eseményt egy új tanulmányban leírva Towner és kollégái kifejtik, hogy a tettet egy Starboard nevű hím orka hajtotta végre, aki 2015-ben bukkant fel először a térségben, és több éve tagja egy cápagyilkos osztagnak.

2017 óta Starboardot és vadászpartnerét, Portot (nevét onnan kapta, hogy hátúszójuk ellentétes irányba hajlik) többször megfigyelték, amint együttműködve zsákmányoltak cápákat. E támadások során a páros együtt dolgozik - néha akár négy további orkával együtt -, hogy körülvegyék és csapdába ejtsék a nagy fehér cápákat, mielőtt kiveszik és elfogyasztják zsírban gazdag májukat. 

A tanulmány szerzői szerint ezek a vadászatok gyakran akár két órán át is eltarthatnak, és ahhoz vezettek, hogy számos cápafaj elkerüli a Mossel Bay környéki területet - egy olyan régiót, amely korábban híres volt a nagy fehér cápák nagyszámú populációjáról.

Starboard szóló támadásának több szemtanúja volt 2023. június 18-án, helyi idő szerint délután 3 órakor, amikor egy körülbelül 2,5 méter hosszú, fiatal fehér cápa jelent meg a felszínen, amelyet az orka szorosan üldözött. "[Starboard] ezután megragadta a cápa bal mellúszóját, és többször előre lökte a cápát, mielőtt végül kibelezte azt"

- írják a tanulmány szerzői. Figyelemre méltó, hogy a cápa melluszonyánál fogva való megragadásától a kizsigereléséig eltelt idő kevesebb mint két percig tartott,és Starboardot nem sokkal később "egy véres barackszínű májdarabbal a szájában" látták. Érdekes, hogy a kutatók szerint Port az egész incidens során mintegy 100 méterrel távolabb maradt, így Starboardnak egyedül kellett vadászni és felfalni a cápát.

"Ezek úttörő betekintést nyújtanak e faj ragadozói viselkedésébe, és eredményeink jelentősen hozzájárulnak a gyilkos bálnák ragadozói dinamikájának globális megértéséhez, bővítve a tengeri ökoszisztémákra és a ragadozó-zsákmány kapcsolatokra vonatkozó ismereteket"

- mondja Towner. Ebben az esetben a fiatal cápa valószínűleg körülbelül 100 kilogrammot (220 fontot) nyomott, bár a kutatók gyanítják, hogy egy kifejlett nagy fehér cápa - amely 6,5 méter hosszú és 2,5 tonna súlyú lehet - túl nagy lehet egyetlen orka számára, ezért "kooperatív vadászatot" igényel.

A szóban forgó videóból valóban látszik, miért a kardszárnyú delfin a tengerek legfélelmetesebb ragadozója:

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás