promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A delfinek tudnak beszélni, még emberi nyelven is – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Öntudatuk és személyiségük is van.

Az emberekhez hasonlóan az állatok is rendelkeznek sajátos személyiségjegyekkel. Ez különösen igaz a delfinek esetében. Akadnak köztük igazi mókamesterek, de félénk, tutyimutyi lelkek is. 

Igen fontos komponens az, hogy egy állat, például egy delfin mégis milyen személyiségvonásokkal van felvértezve, hiszen ez a túlélés szempontjából sok esetben kritikus tényező. A tudósok már 16 éve tartják szemmel az olaszországi Aranci-öbölben a delfinek vad populációjának szokásait. Ez idő alatt számos dologra lettek figyelmesek.

A delfinközösség bátrabb egyéniségei rendszeresen felfedező utakra indulnak. Visszatértük után, információkkal az uszonyuk alatt, tájékoztatják a csoportot a friss hírekről, például a táplálkozási lehetőségekkel kapcsolatos új ismereteket megosztják a többiekkel is, így a bátrabb egyedek figyelemreméltó mód hasznos tagjaivá válnak a közösségnek.

Jellemző az is, hogy a cserfesebb, nyitottabb egyedek sokkal intenzívebb delfin társadalmi életet élnek, és szorosabban kötődnek társaikhoz, mint a többiek.

A delfineknek öntudatuk van: tisztában vannak saját magukkal, és ezt a tükörteszt is bizonyította, felismerték magukat, és a tükröt a kísérlet során a feladat megoldásában is segítségül hívták.

A delfinek úgynevezett „hasadási-fúziós társadalmakban” élnek. Az egyedek jönnek-mennek, ez már csak természetes. Az átlagos csoportméret négy egyénből tevődik össze, de néha-néha akár 30 delfin is összeállhat egy bandába.

A delfinek rendszeresen kapcsolatba lépnek a halászokkal, a turistákkal és a helyi halgazdaságok személyzetével is, persze csak a bátrabb egyedek, akikben tobzódik a kíváncsiság, és ráfanyalodnak az emberi társaságra, akár egy kis móka kedvéért is.

A félénkebb mimózaalkatúak messziről kerülik az új élményeket. Akadnak a delfinek között hezitáló egyedek is, de mindenesetre nagy a kontraszt.

Ráadásul nemrégiben olyan felvételeket is bemutattak, ahol tisztán hallható, hogy a delfineknek sikerül utánozniuk az emberi hangokat. A delfinek tehát az állatok azon ritka csoportjába is tartoznak, amelyek képesek hallás után megtanulni szavakat, kifejezéseket.

(via National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás