promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy tó Afrikában, ami még a Holt-tengernél is sósabb: nem hogy fürdeni benne, megközelíteni is életveszélyes
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Messze a világ legsósabb víztömege, baljós jelek fogadják az odalátogatókat.

A Dallol-vulkán Etiópia Danakil-mélyföldjén húzódik, ahol a geotermikus erők és vulkanikus tevékenységek által formált területet a föld mélyéből feltörő energiák alakították ki. A vidék olyan lenyűgöző látványt nyújt, mintha egy másik bolygón járnánk: sárgás-zöldes-barnás színű, hiperszalin tavakkal tarkított, melyekből sótelepek emelkednek ki vulkanikus forrásokból.

Kutatók szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott extremofil mikrobákat is vizsgáltak a területen, de eddig semmiféle jelét nem találták annak, hogy bármilyen mikroorganizmus képes lenne megélni ebben a sós, savas környezetben.

Az itt található Gaet’ale-tó kiemelkedik a bolygónkon létrejött víztestek közül, 43%-os sótartalmával a világ legsósabb tavának címét viseli. A tó vize olyan magas sótartalommal bír, hogy állaga már szinte olajos, helyiek "olajos tónak" vagy "gyilkos tónak" is nevezik, mivel toxikus gázokat bocsát ki. A levegő olyannyira mérgező a környéken, hogy a parton elhelyezkedő madarak és bogarak tökéletesen konzerválódnak a halál pillanatában.

Habár az Afrika csücskében fekvő Danakil-mélyföld turisztikai látnivalókban bővelkedik, a szakértők óva intik a látogatókat attól, hogy túl közel merészkedjenek a Gaet’ale-tóhoz.

A területen a vulkanikus tevékenységekből eredő szén-dioxid-szint olyan magas lehet, hogy akár egy felnőtt embert is megmérgezhet, és a madártetemek figyelmeztetésül szolgálhatnak mindenkinek. A Gaet’ale-tó környékén a magas sótartalom konzerválja az állatok tetemeit, mintha formaldehidben lennének tárolva, és némelyikük már vastag sóréteg alá is temetkezett.

A tó nem csupán a mérgező gázok miatt veszélyes, de vize is alkalmatlan a fürdőzésre, hiszen 50-55 fokos és savas kémhatású. A környező talaj is veszélyes lehet, könnyen beszakadhat egy ember súlya alatt, hiszen a sókéregből álló talaj gyenge.

A tó pontos keletkezési ideje nem teljesen ismert, de feltehetően egy 2005-ös földrengés aktiválta újra a geotermikus forrást, mely azóta is folyamatosan táplálja sós-savas vízzel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás