promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Asterix és Obelix megőrülne: titokzatos, fura alakú vaskori gall falut fedeztek fel a tengerparton Franciaországban
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felvételeken jól látszik az egykori falu szokatlan alakja.

A franciaországi Côtes d'Armor régióban, Cap d'Erquy-nél jelentős régészeti felfedezést tettek: egy vaskorból származó, kör alakú falu romjait tárták fel egy forradalmi műholdas képalkotó technológia segítségével.

A Cap d'Erquy-nél felfedezett falu körülbelül húsz kör alakú kunyhóból áll, amelyek egy központi tér körül helyezkednek el. A régészek úgy vélik, hogy a falut a Kr. e. 8. és 5. század között egy gall közösség lakta.

Az ókori gallok által lakott terület a mai Franciaországon kívül magában foglalta Nyugat-Németország, Észak-Olaszország és Belgium egyes részeit is. A kelta eredetű gallok több törzsre oszlottak, és földművelő társadalmukban egy földbirtokos osztály uralkodott.

A törzsek Galliában egymástól függetlenül működtek, és csak válság idején egyesültek. Minden törzsnek megvoltak a maga vezetői és vallásaik. A gall háborúk idején (i. e. 58-50) Julius Caesar vezetésével a rómaiak meghódították Galliát.

"Ez egy kivételes felfedezés, amely révén jobban megérthetjük a gallok mindennapi életét a vaskorban. Ez a technológia jelentős új felfedezések előtt nyitja meg az utat, és olyan régészeti lelőhelyek feltárását teszi lehetővé, amelyek korábban hozzáférhetetlenek voltak"

- magyarázza Jean-Yves Peskebrel, az INRAE (Nemzeti E-realisztikai Régészeti Kutatóintézet) régésze.

Az INRAE által kifejlesztett és "LiDAR" néven ismert technológia lézerrel pásztázza a talajt, és páratlan pontosságú térfogatrekonstrukciókat készít. Ez az eljárás lehetővé teszi a szabad szemmel nem látható, eltemetett szerkezetek felderítését, anélkül, hogy invazív ásatásokra lenne szükség.

Fotó: Cote D'Armor

A Cap d'Erquy falu felfedezése látványosan illusztrálja a LiDAR technológiában rejlő régészeti lehetőségeket. Ez a technológia megnyitja az utat a nagy felfedezések előtt, és lehetővé teszi a hagyományos ásatásokkal hozzáférhetetlen régészeti lelőhelyek feltárását.

Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás