promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Építkezésnek indult, kőkorszaki sírt és állatáldozati helyet fedeztek fel a chipgyártó óriás-vállalt új épületének munkálatai során
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Abba kellett hagyni a munkát, és hívni a hivatalos régészeket.

A Szász-Anhalt tartományi örökségvédelmi és régészeti hivatal (LDA) régészei jelentős kőkorszaki temetkezési tájat tárt fel a németországi Magdeburg melletti Eulenbergben egy ásatás során, amelyet az amerikai Intel chipgyártó vállalat közelgő építkezései ösztönöztek.

A két, nagyjából 6000 éves monumentális halmot, amelyek egyenként több sírt tartalmaztak és fából készültek, 200 méter választotta el egymástól. A táj kétségtelenül hosszabb ideig továbbra is jelentős volt az őskori emberek számára. Körülbelül 1000 évvel később a halmok közötti folyosót körmenetként használták, ahol szarvasmarhákat áldoztak fel és embereket temettek el.

Az Eulenberg néven ismert kis domb részben része a 300 hektáros nagy ipari parknak. Az ásatások során két halmot tártak fel a Baalberge-csoportból (Kr. e. 4100-3600), egy késő neolitikus kultúrából, amely Közép-Németországban és Csehországban élt. Ez a két halom fából készült sírkamrákat tartalmazott, amelyekben többszörös temetések voltak - ezek a kamrák trapéz alakúak, és hosszuk 20-30 méter közötti.

A köztük lévő folyosó valószínűleg egy felvonulási útvonal volt, körülbelül ezer évvel később, a Globular Amphora kultúra (i. e. 3300-2800) idején. Ezen az útvonalon fiatal, 2-3 éves szarvasmarhapárokat áldoztak fel és temettek el. Egy esetben egy 35-40 éves férfi sírját a szarvasmarha-temetkezések előtt ásták ki, ami egy szekér képét keltette egy kocsissal vagy egy szarvasmarhák által húzott eke képét, olyan képeket, amelyek már más régebbi és korabeli temetkezésekből is ismertek. Ezek azt szimbolizálják, hogy a szarvasmarhával a legfontosabb vagyontárgyat, a saját megélhetés biztonságát ajánlották fel az isteneknek.

Mintegy 1000 évvel később egy még 50 cm széles palánkárok vette fel az egykori vonulási útvonal nyomvonalát, és szándékosan a két temetkezési halom közül a nagyobbat is magába foglalta a mintegy 3 hektáros nagy temetkezési tájban. A szarvasmarha-temetkezéseken áthaladt, de nem pusztította el azokat.

Ezen kívül több, mintegy 600 méteres távolságban több, 10 m körüli átmérőjű, a Corded Ware kultúra (Kr. e. 2800-2050 körül) temetkezési halmot fedeztek fel. Az Eulenberg e részének rituális használatának következetessége megdöbbentő, és a leletek későbbi elemzése még több érdekes felismerést ígér.

A Műemlékvédelmi és Régészeti Állami Hivatal április végére tervezi befejezni az ásatásokat, megnyitva ezzel az utat az építési fázis előtt. Mivel az Intel félvezetőgyárak építését helyezi kilátásba, a helyszín régészeti örökségének megőrzésére és dokumentálására irányuló erőfeszítések továbbra is kulcsfontosságúak.

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás