promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
90 évig éltek és tudták a demencia ellenszerét az ókori görögök, de mi a titok?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő mire voltak képesek az ókori világban.

Egy új tanulmány szerint az ókori görögök és rómaiak körében ritkán fordult elő a demencia. A kutatók az i. e. 8. és i. sz. 3. század közötti orvosi szövegeket elemezték, és meglepően kevés utalást találtak az idősebb emberek elbutulás.

A kutatók szerint a súlyos memóriavesztés rendkívül ritka lehetett az ókori időkben. Ennek oka valószínűleg a modern életmódbeli tényezőkben rejlik, mint a légszennyezés, a szív- és érrendszeri problémák, az étrend és a városi környezet stressze.

Az ókori Görögországban és Rómában a 35 éves kort nem tartották öregnek. A halálozási medián életkor egyes becslések szerint 70 év körül volt. Tehát a társadalom fele még ennél is tovább élt. Hippokratész, az orvostudomány atyja is 80-90 évesen halt meg.

Jelenleg az életkor a demencia legnagyobb kockázati tényezője. A 85 év felettiek nagyjából egyharmada szenved ebben a betegségben. A 65 év felettieknél pedig ötévente megduplázódik a demencia diagnosztizálása.

Az ókori szövegekben nem találtak említést az emlékezetvesztésről Hippokratész, Arisztotelész vagy más orvosok írásaiban. Az időskort a fizikai hanyatlás jeleivel társították, de a súlyos memóriaproblémák nem tűntek jelentős problémának.

A demencia modern járványnak tekinthető, amely a modern életmóddal kapcsolatos tényezőkhöz köthető. A legújabb tanulmányok a demenciát a szív- és érrendszeri problémákkal, a légszennyezéssel, az étrenddel és a városi környezet hátrányos helyzetű negyedeivel kapcsolják össze.

Az ókori görögök és rómaiak körében a demencia ritkasága arra utal, hogy a környezeti tényezők jobban befolyásolhatják a kognitív hanyatlást, mint az öregedés. A bolíviai Amazonason élő népeknél 80 százalékkal alacsonyabb a demencia előfordulása, mint az Egyesült Államokban vagy Európában.

A kutatók úgy vélik, hogy a modern életmódbeli tényezők hozzájárulnak a demencia növekvő arányához. A jövőbeli kutatások célja, hogy jobban megértsék a demencia okait és megelőzési lehetőségeit.

Forrás: Sciencealert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás