promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Húsvéti tojások Hitlernek ajándékba - így köszöntötték az amerikaiak a führert a második világháború utolsó évében
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A führer másfél hónapra rá öngyilkos lett, május elején pedig a Német Birodalom feltétel nélkül kapitulált.

Háború idején mindig érdekes kérdés, hogy a harcoló felek mit csinálnak a különböző ünnepek idején, világszerte ismert például az az eset, mikor az első világháborúban 1914-ben a katonák letették a fegyvert, és közösen ünnepelték meg a keresztény ünnepet. Nos, a második világháború utolsó húsvétjának korántsem ilyen szívderítő a története, hanem épp ellenkezőleg: véres és tragikus.

A második világháború idején ugyanis a nyugati fronton egy kicsit átértelmezték az ünnepi szokást. 1945. március 10-én húsvétvasárnap a németországi Remagennél készült egy híres fotó, ahol két színes bőrű amerikai katona mosolyogva pózol Hitlernek címzett táblákkal és tüzérségi lövegekkel.

A kép alkotójának személyazonossága nem maradt fenn, de azt tudjuk, hogy az amerikai hadsereg egyik hivatásos fotósa készítette. A képen Joseph Jackson közlegény tart egy "Boldog húsvéti ünnepeket, Adolf" felirattal ellátott tüzérségi löveget, míg felettese, William E. Thomas őrmester guggol a "Húsvéti tojások Hitlernek" tábla mellett, egy további lövegeket rejtő kosár társaságában.

Mindkét katona eredetileg a kizárólag afroamerikaiakból álló 333. tüzérségi gyalogezred tagjai voltak, de a kép készítésekor már a 969. ezredhez tartoztak.

Az 333. tüzérezredet még 1917-ben alapították az első világháború idején, és szigorúan szegregált alakulatként kizárólag színes bőrű katonákat fogadott. Ez a szabály a második világháború alatt sem változott, és az ezred 1944 júliusában érkezett Normandiába. A harcok során azonban súlyos veszteségeket szenvedett az ardenneki offenzívában, és a megmaradt katonákat összevonták a 969. ezreddel.

A fotó különleges jelentéssel bír, ahogy ez a videó is fehívja rá a figyelemet, ez nem csak egy fotó, hanem szimbólum is:

A Remagennél történt összecsapás során az amerikai alakulatok sikeresen elfoglalták a hidat, ám a színes bőrű katonákra még mindig számos megkülönböztetés várt az amerikai társadalomban.

A színes bőrű katonák hazatérve sokszor azt tapasztalták, hogy Európában, a felszabadított országokban, például Franciaországban, Belgiumban és még Németországban is, az emberek kedvesebben fogadták őket és emberségesebben bántak velük, mint saját honfitársaik többsége.

Hitler utolsó húsvétja végül 1945-ben volt, másfél hónappal később, április 30-án lett öngyilkos, május elején pedig a Német Birodalom feltétel nélkül megadta magát. Az amerikai hadseregben három évvel a háborús győzelem után, 1948-ban, megszüntették a szegregációt, így a fehér és a fekete katonák együtt szolgálhattak.

Forrás: dívány.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás