promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a szám nem lesz látható a válogatott mezén az Eb-n, óriási vitát kavart Németországban a mezgyártó döntése
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A múlttal van a probléma, de nem Siegfrieddel, és még nem is a Nibelung-énekekkel.

Még el sem kezdődött, máris meglehetősen mozgalmas a Európa-bajnokság a házigazda német labdarúgó válogatott számára. Egyelőre azonban nem a sikeres felkészülési mérkőzésektől hangos a német sajtó - nem sportteljesítményről van szó, hanem a válogatott mezét övező botrányokról.

Az anomáliák már akkor elkezdődtek, amikor a válogatott mezét gyártó Adidas cég bemutatta a kontinenstornára szánt dizánjait. Az idegenbeli mez ugyanis nem túl történelemhűen egy rózsaszín-sötétkék színű mez lett, ami rengeteg szurkolónál verte ki a biztosítékot, míg a támogatók azzal érvelnek, hogy a mez színvilága szépen kifejezi Németország sokszínűségét is.

Ám itt még közel sincs vége a történetnek: hiába ért véget a második világháború lassan 80 éve, még mindig vannak akik félnek a "náciktól". Felvetették ugyanis, hogy az mezeken alkalmazott tipográfia a 4-es szám esetében olyan hatást kelt, hogy a "44" hasonlít az egykori SS-rúnára.

44-es mezszámmal egyébként az Európa-bajnokságon biztosan nem fogunk találkozni, ugyanis a 23 fős kereteknek a mezszámkiosztás is csak 1-23-ig van engedélyezve - viszont szinte minden gyártó lehetővé teszi az egyedi mezek rendelését, amire olyan nevet és számot írhatunk, amit akarunk.

Ezek alól mostmár kivétel a 44, és nem lehet sem a "Hitler", sem a "Führer" feliratot kérni a mezre, viszont például a Göbbelsnek (nemzetiszocialista propagandaminiszter) vagy a Göringnek (a légierő egykori parancsnoka) nem tűnik úgy, hogy akadálya lenne - bár azért az is elég gyanús, hogy valószínűleg nem álltak neki tömegek 44-es számú Göbbels feliratú mezt rendelni.

Az Adidas egyébként (melyet egykor a német Adolf Dassler alapított) az '50-es évek óta gyártotta a német labdarúgó válogatott mezét, ám 2027-től vége szakad az együttműködésnek, és a Nike lesz a csapat beszállítója.

forrás: Sportal

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás