promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Háborognak a németek, az ukrán menekültek szinte alig dolgoznak, teljes kudarc a munkaerőpiaci integráció
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A német állam nem jelentéktelen összegű segélyt is nyújt alanyi jogon, vajon ez is az okok között lehet?

Az orosz-ukrán háború sokféleképpen fordította fel a háborút viselő országok életét: Oroszországnak szembe kell néznie a nyugati közösség által ellen bevezetett széleskörű szankciókkal (amit különböző jelentések alapján egyébként igen hatékonyan tesznek, közvetítő országokon keresztül kerülik meg a rendeleteket), míg Ukrajnában a hátországot ért veszteségek mellett igen jelentős a népesség elvándorlása is - becslések alapján már több millióra tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik a háború elöl menekülve hagyták hátra országukat.

Érhető módon az elvándorlás elsődleges célpontjai az Európai Uniós országok. A Bild című német újság most igen elkeserítő jelentést tett közzé a Németországban menekültstátuszért folyamodó ukránok munkaerőpiaci integrációját illetően: kutatásaik alapján a németországi ukrán menekültek mindössze 25%-a dolgozik.

Más országokban a foglalkoztatottsági ráta sokkal jobban néz ki: Dániában a menekültek 78, míg például Lengyelországban vagy Csehországban a menekültek 65%-a dolgozik. 

Az Európai Unió a háború kitörése úton igyekezett különböző rendeleteket hozni, amiknek célja az ukrán menekültek helyzetének segítése volt: esetükben eltekinteni a többnyire hosszadalmas, bonyolult menekültügyi elvárásoktól, hamarabb integrálódhatnak a szociális-egészségügyi rendszerekbe, és azonnal munkába is állhatnak. A szabályok könnyítése mellett több tagállamban pénzügyi segítséget is kapnak a háború elől kivándorlók, ennek összegében azonban jelentős eltérések lehetnek tagállamok között. 

Németországban például egyedülálló felnőttek vagy egyedülálló szülőknek havi 563 euró jár, míg a gyermekek életkortól függően 357 és 471 euró közötti összeget kapnak, valamint fedezik a lakhatási költségeket is. Azért nem minden állam ilyen bőkezű: Csehországban 200 euró gyorssegély jár, és egy ideig rendezik a szállón való élés költségeit is, Lengyelországban pedig egyszeri, 66 euró összegű támogatást nyújtanak, valamint gyerekeként még 133 eurót.

forrás: Bild

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás