promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális magyar átkot hallhatott Németország a tévében, nem mindennapi módon mutatja be a német széria a magyar szabadságharc szomorú végét
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő dolgot hallhatott a publikum a neves német sorozatban.

Október 6-a van, és az aradi vértanúk emléknapja, 1849-ben ezen a napon végezték ki a szabadságharc hőseit. Ha pedig végignézünk a magyar film- és sorozattörténeten, nagyon kevés olyan alkotást találunk, amelyben ezt a témát ábrázolják, netán a szereplők érintik a kérdést. Az elmúlt időszakban azonban több olyan mű is érkezett a tévébe, illetve a streamingre, a Netflixre, amelyeknek a főszereplője Erzsébet királyné volt, azaz Sissi, akit Magyarországon a mai napig óriási becsben tartanak. Erzsébet magyar királyné a Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő olt, I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén pedig előbb osztrák császárné és cseh királyné 1854-től,

majd magyar királyné 1867-től 1898-as haláláig. Erszébetet később egy merénylő gyilkolta meg.

Nemrégiben a Netflix adott ki róla egy sorozatot, egy német szériát (A császárné, 2022), amelyben ugyan érintik a magyar szabadságharcot és Aradot is, ám nem akkora hangsúllyal, mint korábban, a 2021-ben megjelenő sorozatban, amely két évados lett, és a széria legelején nagyon hangsúlyos a magyar szabadságharc bukása, elfojtása, majd a megtorlás, a kivégzések. Így is kezdődik a Sissi című sorozat, és a magyar átok végig ott marad a háttérben, mintha titkon ez irányítaná a bukás és a tragikus végkifejet felé a szereplőinket.

A Sissi című sorozat is német fejlesztés, azt Sven Bohse rendezte. 

A két széria amúgy szinte minden elemében különbözik egymástól, a netflixes romantikus, sokszor dominál benne az erotika, míg a Sissi című inkább a történelmi fordulópontokra helyezi a hangsúlyt. A két sorozatban nagyon eltérű Ferenc József-képet is kaphatunk. A Sissi-ben például a nagyon rideg császár áll előttünk.

A sorozat elős részében a magyar szabadságharc bukásával szemebsülhetünk, a császár belovagol Aradra, a kivégzések helyszínére, miközben a lovával rátapos egy magyar zászlóra is. Majd az első részben a kivégzések közepette egy megölt katona felesége fordul Ferenc József felé, és átkot szór rá.

"Az ég és a pokol fogja elpusztítani a boldogságát. A családja eltűnik a föld színéről, saját maga hoz rontást azokra, akiket szeret. Élete pusztításra van ítélve"

Erős a misztikus szál benne. Később ez az átok folyamatosan feljön a filmben, egyfajta visszatérő memento lesz akkor, amikor baj történik a császárral, de érdemes megnézni a sorozatot már csak azért is, hogy a német sorozat hogyan ábrázolja benne a magyarokat. Andrássy Gyulát, a későbbi magyar miniszterelnököt például egy olasz-német színész, Giovanni Funiati játssza.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás