promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zokogott Norvégia egy magyar daltól, amit egy hétévés kislány adott elő a színpadon
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az élő adás varázsa és megható dal meglepte a nézőket a norvég tehetségkutatóban.

Magyarországon már megszokhattuk, hogy egyes tehetségkutatókon külföldi számokat is énekelnek a versenyzők, általában angolszász területekről érkeznek ezek a muzsikák, ha mégis van valami különlegesebb track, amely a világ egy kisebb részéről érkezik, akkor azokról talán bővebben is szó van ezekben a műsorokban. Persze nagyon ritkán az is megesik, hogy egy igazi tragikus magyar kuriózum kerül be egy híres külföldi produkcióba.

Norvégiában például egy hétéves kislány énekelte az egyik leghíresebb magyar dalt, amely ugyan nem friss, de majdhogynem száz év alatt meghódította a világot. A Szomorú vasárnap című szerzeményről van szó, amely több is mint egy dal, hiszen elsősorban kulturális jelenség, és rengeteg tragikus történet kapcsolódik hozzá. Seress Rezső komponálta a dallamokat, miután 1935-ben megkereste őt Jávor László, a 8 Órai Újság rendőri riportere, hogy az egyik verséhez írjon dallamokat.

Seress ekkorra már Budapest egyik legkedveltebb komponistája.

A zene és a szöveg együtt pedig elképesztő hírnevet szerzett magának, sok újságcikk számolt be tragikus öngyilkosságokról a zenemű kapcsán, ez a hír pedig eljutott a külföldre is. És elképesztően nagy nevek is eljátszották a Szomorú vasárnapot, amely az angolban a Gloomy Sunday nevet viseli. Többek között Ray Charles, Frank Sinatra és Louis Armstrong is eljátszotta azt. Több nagy sikerű filmben is felhangzik, többek között a Liam Neeson, Ralph Fiennes és Ben Kingsley főszereplésével készült 1993-as Schindler listája című alkotásban is hallhatjuk.

Seress Rezős életéről amúgy film is készült magyar-német koprodukcióban 1999-ben, amely nem meglepő módon a Szomorú vasárnap címet kapta.

És a mű a mai napig nagyon népszerű külföldön ez a magyar világsláger, Norvégiában például egy hétéves kislány énekelte el élő adásban a Norways Got Talent című műsorban, a videót több mint hatmillióan nézték már meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás