promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyászol Orbán Viktor: saját oldalán vett végső búcsút
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elakadt a miniszterelnök úr szava.

Orbán Viktor miniszterelnököt megérintette a hír, miszerint 85 éves korában elhunyt a Nemzet Színésze, Tordy Géza - a miniszterelnök is megosztotta a fényképet amin az egykori színészóriásra emlékezik.

A miniszterelnök az utóbbi időben meglehetősen ritkán nyilvánult meg, különösen olyan kérdésben, ami nem a politika világával kapcsolatos, ám úgy látszik a legendás színművész halála még a legfelsőbb politikai körök részéről is megemlítendő esemény.-

Tordy Géza karrierje meglehetősen zaklatott időben indult: felvételt nyert a Színművészetire Főiskolára, csak éppen az élet közbeszólt - az 1956-os évfolyamon kellett volna elkezdenie a tanulmányait, ám a budapesti szovjetellenes történelmi jelentőségű forradalom miatt abban az évben nem indult el a képzés, így nem végzett főiskolát, hanem egyből színésznek állt, méghozzá Kaposváron.

Innentől kezdve gyakorlatilag a színház volt az élete, tagja volt szinte az összes jelentős vidéki, és számos budapesti színháznak is. Színészi képességeit az is bizonyítja, hogy annak ellenére, hogy sohasem végezte el a főiskolát, tanárként állt az intézmény alkalmazásában.

A színházat nem csak a színpadról, hanem a másik oldalról, a rendezőiről is ismerte: a veszprémi Petőfi Színház és a Budapesti Kamaraszínház főrendezőjeként is dolgozott, valamint a Győri Nemzeti Színház művészeti igazgatója volt. 

A színház mellett a filmművészetben is jelentős nyomot hagyott: rengeteg magyar filmben játszott, és szinkronszínészként is számtalan megbízása volt hosszú karrierje során.

Kossuth díjat 1991-ben, közvetlenül a rendszerváltás után kapott, a Nemzet Színészi címet pedig 2008-tól, Raksányi Gergely elhunyta után viselte a grémium választása után, legnagyobb mesterének Várkonyi Zoltánt tartotta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás