promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is olyan gyermekvédelmi törvényre lenne szükség, mint amilyet Florida épp bevezetni készül, ám ennek még ott is komoly akadályai vannak
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem beszélünk róla eleget, de az egyik legnagyobb fenyegetést az internet és a közösségi média jelenti jelenleg a gyerekekre.

A magyar közéletet az utóbbi időben nagyban tematizálta a kegyelmi botrány, ami sok egyéb mellett egy óriási tömeget megmozgató gyerekvédelmi tüntetésben csúcsosodott ki még február közepén. A kormány is szigorítani tervezi az épp hatályos jogszabályokat, aminek természetesen számos eleme van, ám az internethasználat - hasonlóan a legtöbb országhoz - korlátozása nem tartozik ezek közé.

Pedig az internet, a közösségi média, és a kütyük nem csak függőséget és idegrendszeri rendellenességeket okoznak, hanem komoly kiszolgáltatottságot is jelentenek a legkisebbek számára.

Ha tiltjuk, illetve korlátozzuk az alkohol-, vagy a korhatáros tartalmak fogyasztását, illetve erre külön jelzéseket használunk, miért pont az internet legyen a kivétel? Floridában most olyan törvényt fogadtak el, ami ezzel kíván kezdeni valamit - olvasható a The Guardian oldalán.

Florida állam kormányzója, Ron DeSantis, eredetileg még szigorúbb törvényt javasolt, ez teljesen megtiltotta volna a közösségi média használatát a 16 év alattiak számára, a legvégén elfogadott törvény végül csak a 14 év alatti gyermekek számára tiltja a közösségi média használatát, míg a 14 és 16 év közöttiek számára szülői beleegyezéshez köti azt. 

A törvénytervezet 2025. január 1-jén lépne hatályba, de vannak gyakorlati akadályok, és várhatóan jogi felülvizsgálaton is átesik majd.

A törvényalkotók azzal érvelnek, hogy a jogszabály nem magára a tartalomra vonatkozik, hanem például az automatikus értesítéseket és a videók automatikus lejátszását tartják elfogadhatatlannak, amelyek függőséget okozhatnak.

Számos kutatás kimutatta már, hogy a közösségi média használatának milyen káros következményei vannak, de a köztudatban csak nagyon lassan ver éket ez a tudás, pedig például még a probléma részét képző Netflix is készített róla dokumentumfilmet (Társadalmi dilemma), hogy a világ vezető tech-birodalmai tudatosan törekszenek a függőség kialakítására, ami komoly idegrendszeri problémákat okoz már nagyon fiatal korban

Ebből a szempontból ez még mindig egy nagyon enyhe törvény, de jó első lépés lehetne akár Magyarországon is, ahol egyre komolyabb problémákat okoz a kütyüfüggés.

Florida új törvénye az egyik legszigorúbb az Egyesült Államokban a közösségi média használatát illetően. Arkansas államban korábban a közösségi média-fiókok létrehozását tették szülői hozzájáruláshoz kötelezővé a kiskorúak számára, de egy szövetségi bíró tavaly augusztusban felfüggesztette ennek az alkalmazását - Floridában azonban megvan az esély arra, hogy a törvényalkotók sikerrel járnak. Kínából tavaly szintén arról érkeztek hírek, hogy szigorítanák az okos-telefonok használatát

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás