promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg a Google, Facebook és az Instagram okozza az emberiség vesztét? – kritika
Borítókép:  The Social Dilemma / nme.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legtöbben el sem tudják képzelni az életüket különböző közösségi oldalak nélkül, és szinte már igazi függőségről beszélhetünk, de vajon mennyire tudatos ez a fejlesztők részéről? – erre ad választ a The Social Dilemma című tanulságos dokumentumfilm.

Mi az első dolgunk reggel? És mi az utolsó, közvetlenül elalvás előtt?

Ha a válasz az, hogy mobilozunk, akkor máris volt értelme elkészítenie a Netflixnek a The Social Dilemma című alkotást, ami pontosan arról szól, hogy hogyan sikerült a legnagyobb oldalaknak sunyi módon behúzniuk minket a csőbe. Ha eddig azt hittük, hogy véletlenül alakulnak úgy az általunk látott hirdetések, hogy furcsa módon pontosan az érdeklődési körünkbe esnek, akkor nagyot tévedtünk.

Sokan ismerik a mondást, hogy ha valaki nem fizet egy termékért, akkor ő maga a termék. Ez a közösségi oldalak világára fokozottan igaz, hiszen mindegyik a mi figyelmünkért, szabadidőnkért, befolyásolhatóságunkért versenyzik, mivel a profilozásunk folyamán eladják a ránk jellemző, belőlünk kapott adatokat.

Szinte összeesküvés-elméletnek hangzik az egész, de amikor az informatika könyörtelen közegének számtalan szakmai zsenije – többek között az is, aki feltalálta a „like” gombot – azt mondja, hogy ez így van, ráadásul tudatosan, akkor talán érdemes elgondolkodnia az embernek azon, hogy mennyire éri meg használni a Facebookot, Instagramot, vagy akár a Google-t.


Kép: The Social Dilemma / sundance.org

Jeff Orlowski dokumentumfilmje megmutatja, hogy még azok is rettenetesen aggódnak a jövőért, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy a közösségi média teljesen átformálja az életünket az utóbbi pár évben. Állításuk szerint teljesen pozitívan, és voltaképpen naivan álltak hozzá a dologhoz, és egyáltalán nem gondoltak bele abba, hogy később milyen negatív hatások jelenhetnek meg.

Amióta elterjedtek ezek a platformok, drasztikusan megnőtt az öngyilkosságok száma, hiszen sokan like-okkal mérik a sikerüket, elfogadottságukat, és gyakorlatilag a saját értéküket is. Pedig csak az információcsere, kapcsolatok kiépítése és egyéb hasznos dolgok lebegtek a fejlesztők szemei előtt, amíg meg nem jelent egy félelmetes üzleti modell, ami azért jött létre, hogy minél több pénzt sajtoljanak ki belőlünk.

Nehéz védekezni ez ellen, hiszen annyira a hétköznapok része lett böngészni az instát, vagy a face-et, hogy egyesek megtörnének, ha búcsúzniuk kellene tőlük. Pedig pontosan ezt javasolják a szakemberek, mivel szerintük csak úgy védekezhetünk, ha töröljük ezeket az appokat, kikapcsoljuk az értesítéseket, és nem hagyjuk a cégeknek, hogy hatást gyakoroljanak az életünkre.


Kép: The Social Dilemma / ft.com

A film képes remekül illusztrálni az eddig sokak számára ismeretlen háttérfolyamatokat, és a bennfentes interjúkat néha megszakítják pár színészek által eljátszott jelenettel, csak hogy megmutassák, mit él át egy hétköznapi család, ahol vannak mobilfüggő fiatalok is – és sajnos sokan magukra fognak ismerni, ami elég rémisztő.

A The Social Dilemma rávilágít a közösségi oldalak mögött rejlő lelketlen gépezetre, és annak erőteljesen káros kihatására a világunkra nézve, hiszen úgy vezetnek minket az orrunknál fogva, hogy észre sem vesszük, közben pedig függők leszünk, aztán pénzt csinálnak a viselkedésünkből, érdeklődésünkből és az elvesztegetett életünkből.

Az biztos, hogy hatásos, és felnyitja a szemet, viszont már annyira behálóztak minket ezek az oldalak, hogy még ez sem lesz elég ahhoz, hogy az emberek lépjenek. Ettől függetlenül mindenképp érdemes megnézni, ha kíváncsiak vagyunk az igazság egy elég megalapozottnak tűnő oldalára – mert lehet, hogy ennek köszönhetően innentől kezdve máshogy fogjuk látni a dolgokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás