promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges, víz alatti ásatás során tártak fel eddig még soha nem látott tárgyakat a Fekete-tengerben
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatás technikailag is igen nagy kihívás volt, de az eredmény minden pénzt megért.

A Kocaeli Kandıra kerületében, a Kerpe régióban végzett első tudományos víz alatti ásatás során több tucat, a Kr. e. 4. századtól a Kr. u. 12. századig tartó történelmi leletet tártak fel.

Az ősi Kerpe-öböl Kandıra városrészben található, Kocaeli egyik kerületében, amely Törökország leghosszabb Fekete-tenger menti partvonalával (52 km) rendelkezik. Kerpe az északi szelektől és a Fekete-tenger hullámaitól védett öbölben található.

Kerpe "Kalpe" néven volt ismert, ami görögül "edényt, korsót, korsót, korsót" jelent.  Ez egy régi és fontos hely, amely az i. e. ötödik századra nyúlik vissza. A Kerpe-öböl, a Fekete-tenger partvidékének természetesen védett kikötője, a hetedik században a Milétoszból vagy Megarából érkező telepesek piacként és parti városként használták a fekete-tengeri kereskedelmi útvonalak használatára és védelmére.

A bithyniai királyság összeomlása után Kerpe településének története stratégiai fekvése miatt a kelet-római és a nyugat-római korban is folytatódott. Emellett a genovai hajók megállóhelyévé fejlődött, és az oszmán korban az Isztambulba irányuló fa- és faszénszállítás útvonalaként is szolgált.

Az ásatási csapat a parttól 80 méterre, 4 méteres mélységben dolgozott, hogy elérje a mintegy 2000 négyzetméteres területen elszórtan található maradványokat, és a műveletek során az ősi móló két részét és számos amfora (az ókorra jellemző kétfogú kerámia) maradványát tárták fel a víz alól.

Ezeket a leleteket a Kocaeli Régészeti Múzeumban mutatják be a "Fekete-tenger csendes kikötője" című kiállítás keretében: Kalpe" címmel.

Serkan Gedük, a Kocaeli Múzeum igazgatója így kommentálta a felfedezéséket:

"Úgy véljük, hogy a leletek rendkívül értékesek a Fekete-tenger keleti és nyugati kereskedelmi kapcsolatainak hangsúlyozása szempontjából az ókortól az oszmán korig. Ezért igyekszünk a víz alatti ásatások során feltárt kulturális javakat kronologikusan és néhány animációval kiegészítve kiállítani múzeumunkban. Az ásatások során számos víz alatti kulturális örökséget azonosítottunk, a Kr. e. 4. századtól a Kr. u. 12. századig terjedő időszakból származó kereskedelmi amforamaradványoktól kezdve a vörösmázas kerámiákon, lámpákon, pipatöredékeken, az oszmán korszakhoz tartozó különböző kulturális javakon át a térségben feltárt hajóroncs-maradványokig".

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás