promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási magyar városnév a Fekete-tenger partjához közel, elképesztő látvány
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik, hogy miért történhetett meg ez.

Amikor elindulunk a Google Maps-en magyar neveket keresve, és egy jó darabig haladunk Budapesttől és Magyarországtól távolra, előbb-utóbb belebotlunk Moldovába. Ez a kis ország Románia és Ukrajna között helyezkedik el, lakossága körülbelül 2 és fél millió fő. Európa kisebb országai között tartják számon.

Moldova 1991. augusztus 27-én nyerte el függetlenségét a Szovjetuniótól, fővárosa pedig Chișinău, amit Magyarországon általában Kisinyovként emlegetünk. 

Ám nagyon sokszor esik meg, hogy Kisinyov helyett az interneten úgy látjuk írva a város nevét, hogy Kisjenő. Korábban amúgy a Google Maps térképén is így láthattuk írva a város nevét, és több Reddit csoportban is elindultak erről a threadek, hogy miként lehetséges ez. Sokan persze azonnal arra utaltak, hogy magyar eredetű lehet a város neve.

Mégis miért változik néha Kisinyov, azaz Chișinău neve Kisjenőre, és lehet-e mögé tenni valamiféle eredettörténetet?

A városról már nagyon régóta lehet olvasni a krónikák lapjain, hiszen az első írásos említése a 15. századra nyúlik vissza. Egy román történész, Ștefan Ciobanu szerint a város neve magyar eredetű lehet, erre utalnak a környék többi, magyar földrajzi nevei is, valamint a romániai Arad megyében lévő Kisjenő település, aminek román neve, Chișineu, hasonlít a moldáv fővároséra.

Azonban viták tárgya a feltevés a tudósok körében, több szakértő szerint a moldáv város neve inkább a "chișla nouă" (új forrás) román kifejezésből vagy a kun "kešene" (temető) szóból származhat.

Ezt Kiss Lajos is említi a Földrajzi nevek etimológiai szótárában, bár ő maga is utal a magyarázat bizonytalanságára.

A környék magyar elnevezéseinek történelmi okai vannak amúgy, és a régi időkbe vész az emlékezetük. Hunyadi János idejében erődrendszereket építettek errefelé, és sok magyar katona szolgált zsoldosként ezekben a várakban utóbb, szóval a terület szoros kapcsolatban állt egykor a Magyar Királysággal is. Ám ezeket a bizonyítékokat figyelembe véve nem állítható teljes bizonyossággal, hogy a főváros neve magyar eredetű lenne, így csak egy teória marad, hogy miért írhatjuk úgy a főváros nevét sokszor, és miért láthatjuk megannyi forrásban úgy, hogy Kisjenő.

Kisjenő, azaz Kisinyov egy nagyon izgalmas város:

(Forrás: Wikipedia,Nyelv és Tudomány, Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás