promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvadult tízezrek egy magyar szót üvöltöznek Amerikában, elfogynak a szavak a zseniális történet kapcsán
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik legérdekesebb története, amely annyira színes és menő, hogy tízezrek üvöltözik.

Néha igazán megdöbbentő dolgok történnek, és elég csak egy őrült filmet megnézni hozzá, hogy aztán később egy valódi kultusz épüljön egy szó köré. A szó pedig a fikcióból kilépve valóság lesz, majd ez a fikciós valóság úgy feloldódik a fanatizmusban, hogy legendákat szőnek köré. Ebben az esetben egy különleges magyar szó, egy név került be a halhatatlan szavak panteonjába egy amerikai nagyvárosban, Pittsburghben, hogy aztán egész Amerika erről beszéljen.

De minden 2000-ban kezdődött, amikor bemutatták a Hé haver, hol a kocsim? című alkotást, amely igazából egy füves vígjáték, egy stoner comedy, és a 2000-as évek két legikonikusabb fiatal színészpárosát hozta össze, hiszen a főszerepben a jóképű Ashton Kutcher, az Azok a '70-as évek széria sztárja, illetve az Amerikai pite-filmek őrült Stiflere, azaz Seann William Scott. Az alkotás története nagyon egyszerű, hiszen egy átmulatott éjszaka utáni váratlan és emlékek nélküli ébredés után próbálják a szereplőink feleleveníteni, hogy mi történt velük.

Minden az autóhoz vezet, de eközben furábbnál furább alakokkal találkoznak, 

akik elsősorban az úgynevezett Koituszi Transzvesztátort keresik.

Amúgy a filmben egy világhírű magyar találmány, a Rubik-kocka is elképesztő szerepet kap, illetve egy magyar név, a Zoltán, és a Zoltánhoz kapcsolódó kézmozdulat, amikor a két kéz összeérintve egy z-betűt formáz. A filmben ugyanis van egy szekta, akiknek a vezetője Zoltán, akit Hal Sparks játszik a filmben. A Zoltán-szekta amúgy egy Ufóhívő csapat.

A film amúgy nagy siker volt a korában, ám sokan csak később fedezték fel maguknak. A Zoltán-os z-betű formázás is egy ideig igazán popkulturális dolognak számított Amerikában, sok fiatal használta ezt. A Pittsburgh Pirates baseball-csapat tagjai azonban csak 2012-ben nézték közösen ezt a filmet, és olyannyira megtetszett nekik a zoltánozás, hogy rövid időn belül elkezdték használni ezt a pályán is,

és a szurkolók tízezrei is azonnal követték a divatot.

Neil Walker, a csapat egyik alapembere is mesélt erről, hogy a zoltánozást választották egy olyan kifejezésnek, amelyekkel üdvözölték egymást, és ezzel örültek a pontoknak is a pályán. A csapat aztán később sikert sikerre halmozott, szóval lett ennek egyfajta kabala jellege is a későbbiekben. Tehát egy magyar szó volt az, amely a csapatnak ellenállhatatlan varázst adott.

Olyannyira virális lett a zoltánozás, hogy Hal Sparks, aki a filmben Zoltánt alakította, maga is kilátogatott Pittsburghbe a meccsekre. A cseresznye a torta tetején pedig az volt, hogy egy erdélyi magyar származású játékos érkezett Pittsburghbe a Steelers-hez, akit Meskó Zoltánnak hívtak, és a sajtó természetesen elvárta volna, hogy a híres kézmozdulatot előadja, ő azonban ezt elutasította, mivel ez a Pirates híres jele volt.

Íme egy hatalmas adag zoltánozás Amerikából:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás