promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csupán nyolc évig volt Magyarország fővárosa ez a vidéki város, de sosem hallottál még róla, hogy ide helyezték a központot
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rövid ideig, de itt volt a királyság központja, és itt székelt az uralkodó is.

Biztos, sokan tudják, hogy nem mindig volt az ország központja Budapest, ezt a kifejezést 1873-ban használták amúgy is csak először, hiszen ekkor egyesítették hivatalosan Pestet, Budát és Óbudát. A főváros inkább egy újabb keletű kifejezés, ahol a parlament is székel, hiszen korábban elsősorban mozgó udvartartásokról beszélünk, a központ sokszor ott volt, ahol a király jelenleg tartózkodott. Elsősorban pedig a középkorban festett máshogy a helyzet, ugyanis ekkor uralkodói központokról beszélhetünk, amelyeket persze mai terminussal fővárosként tudunk a legjobban lefordítani.

Ám sokszor a történelem is közbeszólt, és a régi fővárost elhagyva kellett átmeneti időkre a parlamenteknek helyet találni, ahol működhettek, ezek pedig elsősorban háborús helyzetekben történtek meg.

Magyarországnak például az elmúlt 175 évben kétszer is a fővárosa lett Debrecen, a cívisváros ugyanis kétszer is átmenetilegellátta a főváros funkcióját, amikor Budán vagy éppen Budapesten idegen hadak állomásoztak. Először az 1848/49-es szabadságharc alatt Debrecen lett a független Magyarország ideiglenes fővárosa. A hajdúsági nagyvároshoz kötődik például a trónfosztás kimondása is, hiszen 1849. április 14-én az országgyűlés Debrecenben mondta ki a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását.

Majd 1944-ben lett újra főváros rövid ideig.

A középkor elején elsősorban Esztergom és Székesfehérvár voltak a királyok központjai, majd Visegrádon is berendezte központját az uralkodó, majd a török uralmával a három részre szakadt ország időszakának beköszöntével Pozsony lett a királyság maradékának központja.

És még melyik város volt úgy egy időszakon át, hogy mai terminussal fővárosnak is hívhatjuk?

Nos, egykor Temesvár is volt "főváros", de erről a tényről kevesen tudnak. Az 1910-es népszámlálás szerint amúgy Magyarország hatodik legnépesebb városa volt még korábban a később határon túlra került város. Temesvár 1315 és 1323 között volt Károly Róbert király központja, aki véres háborút fojtatott a magyar tartományurakkal. Ahogy a Rubicon fogalmaz, Temesvár vára igazi stratégiai központ volt, amely számos ostromot kiállt, majd a település igazi gazdasági és ipari központ lett a 19. században.

Temesvár amúgy 2023-ben Európa Kulturális Fővárosa:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás