promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties elhagyott iskolát találtak az egyik vármegyénkben, kinyitották a szekrényt és jött a rémület
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik tanterem különösen meglepte a felfedezőket.

Az urbex, vagyis városi felfedezés egy izgalmas és sokak által kedvelt tevékenység, mely során bátor felfedezők elhagyott, magára hagyott városi helyszíneket keresnek fel. Ezek lehetnek régi gyárak, iskolák, kórházak vagy akár lakóházak is, melyek valaha fontos szerepet játszottak a város életében, ám mára elhagyatottan állnak, átadva magukat az idő múlásának és a természetnek.

Az urbex nem csupán a kíváncsiságról szól, hanem az elhagyott helyek rejtélyeinek felfedezéséről, a múlt visszahozásáról és megörökítéséről is. Az ilyen helyek gyakran hordoznak magukban történeteket, melyeket a felfedezők szeretnek felfedezni és dokumentálni. A falakon hagyott graffitik, a leromlott bútorok, a megkopott festékrétegek mind mesélnek valamit a múltból, és az urbexereknek lehetőségük van arra, hogy ezeket a történeteket felfedezzék és megosszák másokkal.

A tevékenység ugyanakkor nem mentes a kockázatoktól sem. Az elhagyott épületek biztonsági kockázatokat jelenthetnek a felfedezők számára, hiszen a szerkezetük már meggyengült az idő múlásával, és veszélyes lehet beléjük menni. Emellett sok helyen tilos az ilyen tevékenység, és a felfedezők számíthatnak büntetésre, ha rajtakapják őket.

A haza interneten is nagy népszerűségnek örvendenek az ilyen videók: egyik ilyen legnépszerűbb városi gerilla kalandor nemes egyszerűséggel urbexgyula névre hallgat a TikTokon. Egyik legizgalmasabb videójában egy valahol itthon található elhagyott iskolaépületet jár be.

Ahogy belépünk az elhagyott iskola épületébe, az első dolog, ami feltűnik, az a csend. Az évek során a természet visszahódította ezt a helyet, a kopott falakat növények borítják, melyek kúsznak fel a repedéseken át. A folyosók porosak és sötétek, csak a ritka napsugár szűrődik be a töredezett ablaküvegen keresztül.

A padló deszkái megnyikorognak a súlyod alatt, mintha maguk is emlékeznének a régi diákok zajára. Az iskolai zászlók elszíneződtek és porosak lettek, de még mindig büszkén lobognak a falakon.

Ahogy mélyebbre merülsz az épületben, az egyszeri díszes termetek egykor pompás falaival, most olyanok, mint valami elveszett birodalom romjai. A biológia terem különösen érdekesnek tűnik; a falakon koptak a poszterek, a cserépben növények elszáradtak és porosak. Középen egy rozzant asztal áll, rajta egy-két rég elfeledett mikroszkóppal és kémiai eszközzel.

A terem közepén áll egy oktatáshoz használt csontváz: mintha egy rég elveszett tudás szimbóluma lenne, a poros környezetben mintha még mindig őrizné valami titkot, amiért itt maradt. 

Mélyebbre ássuk magunkat az iskola bejárásában, és felfedezed a pinceszintet. A lépcsők sötétek és lepattogzottak, de a kíváncsiság hajt előre. A pince félhomályában lassan megtalálod az elhagyott tanterem maradványait. Régi táblák állnak a falakon, a padok porosak és összetörve hevernek a padlón.

A sötétben csak a te lépteid kopogása hallatszik, és a pince hideg levegője megcirógatja az arcbőrödet. Az iskolai múlt árnyai körülvesznek, és a csontváz rejtélye csak tovább sűrűsödik a csendben. Talán sosem tudod meg, mi történt itt, de az elhagyott iskola titkai mindig ott lesznek, hogy felfedezzék őket, azoknak, akik mernek keresni - akiik viszont inkább csak videón néznék meg, azoknak itt van urbexgyula TikTok videója:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás