promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kultúrpesszimista Budapest: tényleg ez lesz Magyarország fővárosából 50 év múlva?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döbbenetes videón, milyen lesz Budapest 2077-ben.

Biztos sokan belegondoltunk már abba, vajon milyen lesz a jövő, milyen lesz a világ mondjuk 50 év múlva, mi lesz Magyarországgal, miben lesz más az élet? Valószínűleg már elhunyt dédszüleink és ükszüleink is furcsán néznének a mai világra, olyan rohamos fejlődik - vagy éppen romlik. Mert nyilván a rohamtempóban fejlődő világnak sok hátulütője vagy, például az, hogy ma már mindent úgy gyártanak, hogy az ember számára a legkényelmesebb legyen.

Mondunk egy egyszerű példát: az önműködő kerékpárok és rollerek. Manapság már tekerni és hajtani sem kell ahhoz, hogy ezekkel a közlekedési eszközökkel haladjunk, vagyis a fél lábunkat sem kell megmozdítanunk hozzá.

Mondjuk ki, az emberiség túlságosan elkényelmesedett, és ennek hatására el is lustult. Viszont ezen ösvényen tovább haladva ugyan milyen jövőképet képzelhetünk el magunknak? Egyáltalán lesz még Föld, lesz még Magyarország, lesz még Budapest 50 év múlva?

A Napi Lego nevű oldalt már több ízben bemutattuk nektek - megosztottuk az általa és a mesterséges intelligencia által megálmodott Mészáros Lőrinc, Tóth Gabi, és március 15-ei LEGO-szettet is -, aki bizony nem csak Lego-kockákból mer nagyot álmodni, hanem rövid videókat is készíttet a mesterséges intelligenciával. Nemrég például megmutatta, hogy nézne ki a Szomszédok Wes Anderson rendező egyedi stílusában, most pedig azt szemlélteti, hogyan fog kinézni Budapest 2077-ben.

Íme a Szomszédok Wes Anderson-stílusban:


A Napi Lego - ami már Napi Kocka néven fut - működtetője a Promotions-nek mesélte el, miért csinálta legújabb videóját. Kíváncsi volt rá, mit lehet kihozni a jelenlegi mesterséges intelligencia filmgeneráló platformokból 9 hónappal a Szomszédok-filmecskéje után. Ehhez olyan koncepciót talált ki, ami leginkább a századforduló környékéről származó videókból lehet ismerős; amikor egy-egy város különböző pontjain letettek egy kamerát, és csak hagyták, hogy celluloidba öntse az elé táruló hangulatot.

„Párizs 1907-ben, Los Angeles 1912-ben, és még sok más hasonló videó után arra gondoltam, érdekes lenne egy kicsit előre tekerni az idő kerekét, és megnézni, mit látna egy ilyen kamera egy 50 évvel későbbi Budapesten. Ebből született egy kissé negatív utópiát lefestő, erősen kultúrpesszimista Budapest-vízió, amiben nem tudatosan, de lett egy jó adag Stålenhag, egy kis Szárnyas fejvadász és Cyberpunk 2077 behatás is. Na nem mintha olyan művészi vagy akár technikai színvonalú lenne a filmecske, de így utólag végig nézve azért engem is meglepett, hogy mindezt pusztán kép- és videóalkotó AI-alkalmazásokkal életre lehetett hívni”

- nyilatkozta portálunknak a Napi Kocka működtetője.

Ilyen lesz az élet Budapesten 2077-ben a mesterséges intelligencia szerint:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás