promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyomorszorító fotó került elő a World Trade Center egy elfeledett tárgyáról: a becsapódás után 9 perccel készült a könnyfakasztó emlék
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tragédia után 23 évvel került elő a hihetetlen felvétel, az egyik utolsó még élő emberhez kapcsolódik.

Az amerikaiak nem tudták, hogy 2001. szeptember 11. olyan nap lesz, amely az egyik legszörnyűbb napként vonul be a történelembe. Sokan lazán sétáltak a World Trade Centerben és környékén, amíg egy eltérített repülőgép az épületbe nem zuhant. Az emléktárgyak között felbukkant az interneten egy nyugta, amely az utolsónak tűnő eladásról szólt a WTC-ben aznap. Ez egy újságírónőé, Joanne Lipmané volt, és a háttértörténetet Dean Rotbart díjnyertes szerző "Szeptember tizenkettedike" című könyvében írta le. A Poynter megosztott egy részletet a könyv "Project 2002" című fejezetéből, amelyet Roy Harris rövidített le.

Amint az u/anon37391619 által a Redditen megosztott számlán látható, a vásárlás egy Lechters Housewares nevű üzletben történt 8:55-kor - 9 perccel a WTC elleni első támadás után. Rotbart könyve szerint Joanne Lipman, aki akkoriban a The Wall Street Journal vezető szerkesztője volt, azért ment be a WTC előcsarnokában található üzletbe, hogy hűtőmágnest vásároljon lánya, Rebecca tizenegyedik születésnapjára. Vett egy hegedű alakú mágnest, amelynek közepén egy gomb volt, amelyet megnyomva egy dallam szólalt meg, valamint egy mobiltelefon alakú mágnest. Ahogy a pénztárhoz közeledett, meghallotta, hogy az épület folyosóján káosz uralkodik.

Miközben az emberek a kijárat felé igyekeztek, a Lechters pénztárosnő aggódva mondta Lipmannek: "Mindenki rohan.Talán ki kéne mennünk innen."Az újságírónő azonban nem volt hajlandó elmenni a lánya ajándéka nélkül, és azt válaszolta: "Előbb ezt csengessük be.Addig nem megyek el, amíg nem fizetek."A vásárlás végül úgy történt, hogy Lipman átadott 20 dollárt, a pénztáros pedig visszaadta a 9,17 dolláros visszajárót. Úgy tűnik, ez az eladás volt az egyik utolsó a WTC-ben, miközben az egész területet lerombolták a támadások. Lipman csak az üzletből való távozás után döbbent rá a helyzet súlyosságára, és a Lechter's blokkja a tragikus nap emléktárgyává vált, a fényképet IDE kattintva megtekinthetik.

A 9/11-es támadás sokak életét befolyásolta. Egy megözvegyült asszony féltve őrzi férje utolsó hívásának emlékét a WTC-ből. Beverly Eckert a támadás napján a telefon mellett várakozott, tudván, hogy férje, Sean Rooney egyike az épületben rekedt több ezer embernek. A kettejük közötti utolsó hívás során Rooney tájékoztatta feleségét, hogy az épület 105. emeletén rekedt, és a lépcső tele van füsttel. Rooney, aki tudta, hogy már csak kevés ideje maradt, folyamatosan azt mondta feleségének, hogy "Szeretlek", és visszaemlékezett a boldog közös időkre.

A StoryCorpsnak nyilatkozva Eckert elmondta: "Egy lángokban álló épület volt alatta, de Sean még csak meg sem rezzent. Nyugodt maradt, csak beszélt hozzám, ahogy mindig is tette. Mindig is csodálni fogom, ahogyan szembenézett a halállal. Egy csepp félelem sem volt benne - akkor sem, amikor a körülötte lévő ablakok már túl forróak voltak ahhoz, hogy megérintse őket; akkor sem, amikor a füsttől már nehezen kapott levegőt. Mostanra már nem beszéltünk a menekülési útvonalakról." Rooney története egyszerre volt inspiráló és szívszorító, ő és sorstársai tragédiája pedig az egész világ életére hatással volt.

forrás: Scoop

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás