promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas ajándék a kormánytól: ingyenes lesz a jogosítvány
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem túlzás, hogy családonként minimum több százezer, de akár millió forintot is meg lehet így spórolni.

A jogosítvány megszerzése igazi mérföldkő sokak életében, egyfajta felnőtté-válási momentumnak tekintik - és hát lássuk be, tényleg elég jó érzés, mikor az ember megkapja a kezébe az okmányt, ami feljogosítja arra, hogy beüljön egy autóba, és oda menjen, ahova akar (már ameddig tudja finanszírozni az üzemanyagot).

Az szintén nem számít újdonságnak, hogy a személygépjármű vezetésére jogosító papír megszerzése bizony nem olcsó: az utóbbi időben különösen megdrágult a vállalkozói forma jogszabályainak megváltoztatásával, az világban zajló háborúk a benzin és a dízel árának sem tettek túl jót, így már egyáltalán nem példátlan, hogy akár egy millió forintot is ki kell fizetni, mire sikerül az összes vizsga és levezetjük az összes kötelező kilométert.

Egy új kormányrendelet viszont segítséget nyújt ebben a teherben, legalábbis a középiskolában vagy az állami szakképzésben tanuló diákoknak: szeptember elsejétől ugyanis ingyenesen biztosítja a jogosítványt az ilyen jogállású diákoknak.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter csütörtökön közösségi oldalán hozta nyilvánosságra ezt az örömteli hírt. A kormányzat intézkedése kiterjed a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, valamint vizsgák költségének fedezésére is. A részletekről a későbbiekben ígért bővebb tájékoztatást.

A közlemény szerint az új kezdeményezés része annak az elkötelezettségnek, hogy csökkentsék a fölösleges bürokráciát és könnyítsék az emberek mindennapi életét.

Az ingyenes jogosítványszerzés bevezetése potenciálisan negatívan érintheti az autósiskolákat is. Az egyik legnagyobb internetes híroldalnak nyilatkozó vezetéstechnika-oktató aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ingyenes jogosítványszerzés okozhat bevételkiesést az őket üzemeltető vállalkozásoknak.

Ennek oka, hogy sokan inkább várhatnak a jogosítvány megszerzésével, mivel tudják, hogy a támogatás idővel elérhetővé válik. Ezáltal az autósiskolák rövid távon veszteségekkel szembesülhetnek, mivel a diákok elodázhatják a fizetős oktatás igénybevételét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás