promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan döntés született a jogosítványokról, erre sokan felkapják majd a fejüket
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az EU nem kér az új szabályokból.

Elsősorban az időseket érintő döntés született a jogosítványszigorításokról. Hazánkban is többször felmerült a kérdés, hogy a 70 év feletti sofőröket az eddigieknél szigorúbb orvosi vizsgálatokatoknak vessék alá, nemgériben pedig az Európai Unió hatóságai kezdeményezték az európai idősebb polgárokat szigorúbban vizsgálatát a volán mögötti alkalmasság esetén. 

Erre a hírre azonban több uniós tagállamban, köztük Ausztriában is felháborodás tört ki. Ugyanis valamennyi időseket képviselői párt, valamint az autós klubok is felháborodtak a polgártársaik körében tapasztalható „életkori diszkrimináció” miatt.

Ezek hatására az EU most úgy döntött, hogy mégsem vezeti be az említett szigorításokat.

Hétfőn az uniós közlekedési miniszterek Brüsszelben tárgyaltak, melynek az lett a következménye, hogy a vitatott egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek „lekerültek az asztalról

– mondta most Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter.

Gewessler szerint az ötlet, hogy a vezetésre való alkalmasságot orvos ellenőrizze, nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést" lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.

Magyarország egyébként már most a szigorúbb szabályozást alkalmazó EU tagállamok közé tartozik, hazánkban ugyanis 50 éves kor alatt 10 évig, 50 és 60 éves kor között 5 évig, 60 és 70 éves kor között 3 évig érvényesek a jogosítványok, a 70 év felettieknek pedig 2 évente kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Magyarországon kívül többek között Dániában, Spanyolországban és Olaszországban is orvosi alkalmassági vizsgához kötik a jogosítványok érvényességi idejének meghosszabbítását bizonyos életkor felett - adta hírül a Totalcar.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás