promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva korlátozás a jogosítványokkal kapcsolatban, sokan felhúzzák majd a szemöldöküket erre a változtatásra
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy változás lesz, ha elfogadják ezt a javaslatot.

Szeptember 21-én Budapesten, a Közlekedési balesetek áldozatainak emlékműve mellett tartott sajtótájékoztatón Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, ahol ismertette az általa felvetett törvényjavaslatot. Az elképzelése szerint a kezdő autósoknak csak három év vezetési tapasztalat után lenne engedélyezett olyan autót vezetniük, amelynek teljesítménye meghaladja a 150 kilowattot, azaz 200 lóerőt. Ezzel a rutin nélküli sofőrök figyelmetlenségéből és a tapasztalatuk hiányából adódó balesetek számát szeretné csökkenteni a képviselő.

A három éves időtartam célja az, hogy a frissen jogosítványt szerző vezetők megszerezzék a szükséges rutint és bizonyítsák alkalmasságukat nagyobb teljesítményű autók vezetésére - részletezte a Molnár Zsolt.

Ezenkívül hangsúlyozta, hogy továbbra is kitart korábbi elképzelése mellett, miszerint az "izomautók", vagyis az olyan járművek vezetéséhez, amelyeknek teljesítménye meghaladja a 400 kilowattot (543 lóerőt), különleges képzettség és speciális jogosítvány szükséges. Alkalmassági vizsgához is kötné ezen autók vezetését. Molnár azt is javasolta, hogy a középiskolák végzős diákjai számára legyen kötelező hat hónapos KRESZ-oktatás, és hogy a KRESZ-vizsgát az iskolában lehessen letenni.

Valószínűleg a fenti javaslatot sok szülő támogatná, hiszen ha a gyermek jogosítványt akar szerezni, akkor ez nagy anyagi könnyebbséggel jár a család számára is. Azonban ez a tudás akkor is hasznos, ha végül nem párosul hozzá vezetési gyakorlat, hiszen akkor is tisztában lesznek a közösségi közlekedés alapvető szabályaival, gyalogosként és biciklisként is kevesebb baleset fogja őket érni.

Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy a benyújtott javaslatot elfogadják-e, azonban a képviselő igen határozottan kampányol az elképzelései mellett, így ha rajta műlik, akkor valószínűleg sikerre viszi az elképzelését.

Forrás: vezess.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás