promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Balhé lehet a boltokban az új vásárlási szabályok miatt? A Tesco vezére válaszolt!
Borítókép:  TOLGA AKMEN / AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Új szabályok jönnek, így kicsit megint megváltozhatnak a vásárlási körülmények. A Napi.hu Pálinkás Zsoltot, a Tesco Global Áruházak Zrt. vezérigazgatóját kérdezte az új szabályok bevezetésével kapcsolatban.

A Magyar Közlönyben szombaton jelent meg az új szabályozás, amelynek értelmében 

a tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat, míg a tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak. Az üzletvezetőknek pedig minden esetben ki kell írni a boltok ajtajára, hogy az adott boltban egyszerre hány fő tartózkodhat.

Így a nagy bevásárlóközpontokra, mint a Tesco, a Lidl, az Aldi, a Spar, a Penny vagy éppen az Auchan egy rakat feladatot ró, hogy minden megfelelően menjen.

A Napi.hu-nak Pálinkás Zsolt, a Tesco Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a négyzetméter-alapú korlátozás nem új terep számukra, és a boltjaikban már a bejelentés előtt is érvényben volt egy hasonló szabályozás, ezért nem érintette őket váratlanul a miniszterelnök döntése. Ahogy Pálinkás fogalmazott:

„A négyzetméter alapú korlátozás „csekély ár” cserébe azért, hogy kinyithatnak a bezárni kényszerült kereskedők”

Szerinte az egyik legnagyobb kihívás, hogy a vásárlói tudatosságra is alapozni kell, de sokszor ez hiányzik, így ez részben az áruházak feladata, hogy végigvezessék a vásárlót, és folyamatosan elmondják neki, hogy mire kell figyelnie.

Pálinkás arról is beszélt, hogy kezdetben manuálisan számolták az üzletbe lépő vásárlókat, immár azonban egy automata rendszer végzi a számolást, és az figyelmeztet, ha elérik a maximumot, ekkor egy kolléga megkéri az érkező vásárlókat, hogy várakozzanak az eladótéren kívül.

A cikkben azt is megjegyzik, hogy előfordulhat majd sorállás a boltok előtt olyan sűrűn lakott helyeken, ahol csak egy-egy bolt van a környéken, sőt, ezeken a területeken tumultusra is lehet számítani a külső részeken.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás