promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Varga Judit volt munkatársa is megszólalt a kegyelmi-botrányról, elmondta mi számított a döntésben
Borítókép:  RTL
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A volt igazságügyi miniszter egykori kollégája szerint felelősségteljes döntés született.

Nagyon régóta nem mozgatta meg a politika annyira a közéletet, mint a pár héttel ezelőtt kirobbant kegyelmi botrány, ami Novák Katalin köztársaságielnök, illetve a volt igazságügyi miniszter és országgyűlési képviselő Varga Judit lemondását vonta maga után.

Mint ahogy az ismeretes, Novák Katalin kegyelemben részesítette K. Endrét, akit korábban a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban találtak bűnösnek, mivel hamis tanúzásra akarta rávenni az áldozatokat, és falazott a jelenleg is börtönbűntetését töltő Vásárhelyi Jánosnak. Novák Katalin után Varga Judit is lemondott, mivel a kegyelemhez az ő ellenjegyzésére is szükség volt.

A lemondások híre azonban nem csitította le a kedélyeket, néhány internetes influenszer kezdeményezésére még azon a héten óriási tömeg gyűlt össze a Hősök terén, hogy felhívják a figyelmet a gyermekvédelemre - ezt az igényt pedig hol politikusabb, hol kevésbé politikus hangnemben artikulálták. Az esemény a celebvilágot is megmozgatta, sok tekintetben pedig megosztotta, mivel sok híresség - különböző okokból, de - inkább a távolmaradás mellett döntött. 

Később lemondott Balogh Zoltán is a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról, amiért korábban támogatta K. Endre felmentését, és az ATV egyik műsorvezetője is a kegyelmi üggyel összefüggésben távozott a csatornától, egy roppant kellemetlen szóhasználat miatt.

A pedofilbotrány tehát komoly következményeket vont maga után, politikai és közéleti áldozatai egyaránt adódtak, ám továbbra is rengeteg állampolgárt érdekel a kegyelem megadásának az indoklása. Van aki szerint a lemondásokat követően az ügy nem kíván további magyarázatot, míg mások továbbra is kíváncsiak a részletekre - melyek talán már soha nem derülnek ki.

Legutóbb Juhász Hajnalka kormánypárti országgyűlési képviselő nyilatkozott az ügyben, aki korábban Varga Katalinnal dolgozott együtt az Európai ügyek bizottságában. A lemondás óta nem beszéltek, de nem is tartaná illőnek, ha ő személyesen erről faggatná egykori munkatársát.

Mint fogalmazott, a kíváncsiság nem egy illő dolog ebben a helyzetben.

"Itt nem az számított, hogy valaki nő vagy férfi, hanem hogy az adott helyzetben vállalta a tettének a következményeit, és azt kell mondanunk - és így is gondolom -, hogy méltósággal vállalták."

A nemiség kérdése az esemény tematikája révén vetődhetett fel (pontosan nem tudhatjuk, mivel egy vágott anyagról van szó), a Telex munkatársai a Nő a Siker Alapítvány nőnapi konferenciáján kérdezték a kormánypárti politikusnőket a kegyelmi ügyről és arról, hogy a két prominens női politikus távozása hogyan érinti őket. A riportot itt lehet megtekinteni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás