promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Legendás magyar dalt dolgozott fel a nigériai rapper, ezt aztán nem láttuk jönni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olvasóink eldönthetik, hogy menő lett-e, vagy jobb lett volna, ha ez a feldolgozás inkább nem születik meg.

Nagyon úgy tűnik, hogy a 21. század háttérzenéje a hip-hop, vagy rapzene: bár a műfaj gyökerei a '80-as évekre nyúlnak vissza, az ezredforduló után gyakorlatilag a legfelkapottabb zenei stílus lett.

Egy nigériai rapper, aki az Instagramon kolo.24 néven található meg, most egy magyar dalt választott legújabb szerzeménye alapjául - ráadásul a változatosság kedvéért most nem a fél világ által másolt Gyöngyhajú lányt, hanem egy Zorán dalt, az Apám hitte címűt.

Magyarországról nézve Nigéria az egzotikus, míg onnan nézve Magyarország az: a fiatal előadóművész koncepciója, hogy a leginkább angol nyelvű követőtábora számára olyan dalokra rappel rá, amiket ők valószínűleg nem ismernek - többek között már szlovák népzenére is rárappelt, ami talán még Zoránnál is erősebb választás.

Ekkora tudatosságot nem vélünk felfedezni a dologban, de a szóban forgó művész neve a választott előadó fényében külön mókás: a kóló ugyanis egy szerb zenei forma - Zorán, teljes nevén Sztevanovity Zorán pedig pont ebből az országból származik (bár akkor még Jugoszláviának hívták), még ilyen című dala is van, ami a szerb zenei világból építkezik:

A nigériai rapper azért nem kezdett el magyarul szövegelni, pusztán zenei alap készítéséhez használta fel Zorán dalát - a hip-hop műfajban megszokott dolog, hogy már meglévő számokat "hasznosítanak újra" ily módon. 

A modern zenészközönség egy része szinte kizárólag azzal foglalkozik, és abból szerez bevételt, hogy pár másodperces, úgynevezett sampleket gyárt, és azokat adja el különböző rappereknek, akik sok estben nem játszanak hangszeren, így alapjaik készítéséhez zenészek segítségére szorulnak.

A szóban forgó Zorán-alapra történő szövegelés fent meghallgatható - szerkesztőségünk szerint rettentően menő lett, kedves olvasóink a videó alatti szavazásban eldönthetik, hogy "yeah" (zöld nyíl), vagy inkább "ne" a végeredmény:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás