promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amikor kettészakadt az ország a naptár miatt: 14 nappal rövidebb volt az egyik év, a mai szökőnapnak is köze van hozzá
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem túl valószínű, hogy ezt a történetet már hallottad.

Az minden bizonnyal nem sokak számára új információ, hogy a világ nagy részén az úgynevezett Gergely-naptár szerint tartják számon az aktuális dátumot - még az olyan országokban is, ahol vallási okokból más időszámítás van érvényben, azért tudják a Gergely-naptár szerinti dátumot is, ha mást nem azért, mert a nemzetközi üzleti életben is ehhez vannak igazítva a dolgok.

A Gergely-naptár 0. éve természetesen Jézus Krisztus születése - és természetesen nem a születési pilllanatában vezették be, hogy akkor mostantól kezdjük az időszámítást, hanem csak jóval később.

A Julius Caesar által bevezetett Julianus-naptár és II. Gergely pápa által reformált Gergely-naptár közötti kapcsolat egy fontos időszámítási változásra utal. A Julianus-naptár (Kr. e. 45) 365,25 napos évvel számolt, ami 11 perccel hosszabb, mint a valóságos napforduló. Ez a különbség az idő folyamán felhalmozódott, ami hosszabb időre esik, mint az évszázadok során.

A Gergely-naptár (1582) bevezetésekor a Gergely pápa által tett korrekciók az év hosszát pontosabbá tették, hogy összhangban legyenek a valós idővel. Ez a változás az év hosszát a hosszú időn belüli egyensúly fenntartása érdekében finomhangolta, például a szökőévek szabályozásával, aminek köszönhetően alakult ki a mai nap, vagyis február 29-e is.

Ez minden négy évben előfordul, kivéve azokat az éveket, amelyek oszthatók 100-zal, de nem 400-zal. Ez a napritkaság egy naptári kiegyenlítés, ami a földi évet és a napforduló időtartamát harmonizálja.

Végül 1582. február 4-én lépett életbe az új számítás, és másnap rögtön február 15-ével kezdtek, vagyis 14 nap egyszerűen "eltűnt" az időből. Magyarországon még bonyolultabb volt a helyzet: nálunk 1587-ben vezették be, ám az ország két részén vallási megosztottság miatt máshogyan számoltak, így az ország egyik felén egy darabig más dátum volt érvényben, ami azért okozott bonyodalmakat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás