promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Helyrerakták a hazudós Orbánt, Mátyás király leplezte le a csalárdságot
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történetben feltűnik egy Magyarországon kószáló oroszlán is.

Mátyás király, vagyis Hunyadi Mátyás különleges helyet foglal el a magyar néplélekben: még a történelemről semmit nem tudó gyerekek is ismerik a nevét, már gyermekkorban találkoznak róla szóló történetekkel.

A rendkívül kemény kezű, erélyes uralkodó alatt a Magyar Királyság a korabeli Európa egyik vezető hatalmává vált, és a népi emlékezet mint igazságos, bölcs királyként tartja számon.

Nagyságát kétségkívül bizonyítják a róla szóló legendák is: bár nyilvánvalóan nem lehet minden történet igaz, hogy, hogy nem, Kun Béláról vagy Kádár Jánosról jóval kevesebb olyan történet maradt fenn (szám szerint nulla), amik jó színben tüntetnék fel őket.

Az egyik ilyen legérdekesebb történet Mátyás király esete a hazudós várúrral, Orbánnal, amiben még az udvari bolondnak is igen komoly szerep jut, ami megint csak kiváló példája annak, hogy az udvari bolond nevével ellentétben közel sem a gyengeelméjűsége miatt került a király mellé.

A nánai várba látogató Hunyadi Mátyás egy hatalmas lakomával ünnepelt egy Mátra erdeiben tartott vadászat után, melyre a környék várurai is eljöttek. Orbán, a vár hadnagya, titokban ellátogatott siroki várnagy feleségéhez, Magdolna asszonyhoz, kihasználva a vendégség alkalmát. Az őrök azonban leleplezték a találkozót, és Orbánnak ló és fegyver nélkül kellett menekülnie.

Az útján találkozott egy taljánnal, aki oroszlánjával és kőfaragó tudományával járta az országot. Orbán hazugságot terjesztett, hogy az oroszlán megtámadta és megölte a lovát. Mikor a talján is megérkezett, Kompolti halálra ítélte az állatot. Mátyás bohóca, Mulykó, azonban felfigyelt az oroszlán beesett horpaszára, és leplezte Orbán csalárdságát. Egy ökröt adtak az oroszlánnak próbaképpen, ami megmutatta, hogy a lovat valószínűleg nem ő ölte meg.

Így az oroszlán „igazat szólt". Az igazságtalan döntés miatt Mátyás úgy határozott, hogy egy év múlva Kompoltinak kell az igazságot egy másik oroszlán szájából kihoznia. Ilona asszony, Kompolti felesége, megoldotta a problémát, és egy oroszlános vízköpőt faragtatott márványból a taljánnal. Egy év múlva, a vadászat utáni lakomán, Mátyás serlegébe bor folyt a márványoroszlán szájából.

Így teljesült a király kívánsága, hiszen, mint mondják, „In vino veritas", vagyis a borban rejlik az igazság. Ettől fogva a király parancsára az országban csak úgy mondhatják, hogy In Leo veritas, azaz Oroszlánban az igazság.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás