promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nekünk nagyon jó, a boltoknak nagyon rossz, mi az? Kijött az új kormányrendelet
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan várták már ezt a változást: megkötötték a boltok kezét, ezentúl a vásárlók fognak jól járni.

Rengeteg módszere van arra a boltoknak, hogy elhitessék a vásárlóval: hihetetlen akciót fogott ki, kihagyhatatlan ajánlat, amivel ott és akkor rögtön élnie kell. Nem ért azonban résen lenni és kicsit mögé nézni annak a fantasztikus árnak. Erre több módszer is van. Az egyik legfontosabb, amit ilyenkor le kell ellenőriznünk, az a kilós ár. Hiába szerepelnek kecsegtető számok az árcédulán, elképzelhető, hogy egy borsosabb árú termékkel összehasonlítva a kiszerelést mégis kedvezőbben jövünk ki a pénzünkből. Ebből pedig egyenesen következik az is, hogy mindenképpen ellenőrizzük a megvásárolni kívánt termék súlyát, darabszámát, kiszerelését.

A boltokba betörő infláció szinte minden terméken rajta hagyta a keze nyomát, a gyártók legtöbbje pedig különböző módszerekkel próbálta megtartani a vásárlóközönségét. Volt, aki a legkézenfekvőbb módszert választotta, ami az áremelés volt, ezzel megkockáztatva, hogy a korábbi vevőket megrémiszti a magasabb ár és elpártolnak tőle. Viszont előnye is van: korrekten jelzik a változást, a megszokott csomagolás és mennyiség pedig változatlan marad, tehát azt kapja a vevő, amit eddig is, csak magasabb összegért.

A másik módszer kevésbé szembetűnő és ha a vásárló jóhiszemű és figyelmetlen, akkor könnyedén hiheti azt, hogy a kedvenc termékével semmi nem változott. Ebben az esetben a termék ára nem változott, azonban a kiszerelés igen: kevesebbet kapsz ugyanazért a pénzért. Ennek a sumákolásnak azonban vége, most kijött egy kormányrendelet, amely megállt parancsol a termékek súlyával való mókolásnak.

A rendeletből most szó szerint közlünk egy részletet:

A kormány által elfogadott új intézkedés a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését segíti elő azzal, hogy 2024. március 1-től jogszabályban kötelezi az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszerkereskedőket arra, hogy a termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó tájékoztatással hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.

A kiszerelés, így különösen a tömeg vagy térfogat csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz. A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége 2 hónapig áll fenn, főszabály szerint az új, csökkentett méretű termék kereskedő általi forgalmazásától kezdődően.

A kereskedő tájékoztatási kötelezettségének teljesítése érdekében a gyártó, a magyarországi forgalomba hozó és beszállító köteles a kiszerelési egység csökkenésével érintett termék vonatkozásában megfelelő módon tájékoztatni a kereskedőket. A szabályok elmulasztása esetén a fogyasztóvédelmi hatóság fog eljárni.

Röviden ez annyit jelent, hogy ezentúl ha egy termék kisebb lesz, vagy kevesebbet adnak belőle a korábbival azonos áron, akkor azt a bolt köteles feltűntetni. A tájékoztatásnak az új kiszerelésű termék első értékesítésének dátumától két hónapig kell kint lennie. Amennyiben a bolt erről elfelejtkezik, akkor súlyos büntetést kockáztat. A rendelet március 1-től lesz érvényes, ezután érdemes figyelni majd a kihelyezett figyelmeztetéseket.

Amennyiben nem szeretnéd átverve végezni és egyéb spórolási tippek is érdekelnek, akkor nézd meg a lenti videót, amiben hasznos ötletek találhatsz a tudatosabb költekezésre:

Forrás: kormany.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás