promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emelkedhetnek a nyugdíjkorhatárok? Aggasztó dologra figyelmeztetnek a szakértők
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nyugdíjasok helyzete világszerte egyre nyugtalanítóbb.​

Az idősek számára mindig fontosak a nyugdíjjal kapcsolatos hírek, nemrégiben például az is kiderült, hogy hogyan kaphat egy összegben valaki több pénzt. A szépkorúaknak ez pedig igencsak jól jön, főleg amiatt is, hogy az utóbbi időben többször drágultak a dolgok a boltokban is. 

Néhány héttel ezelőtt pedig például az derült ki, hogy ha az idősek 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett döntenének, lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek már ebben a korábbi időpontban is teljesültek.

A nyugdíjasok helyzete azonban világszerte egyre aggasztóbb. A szakértők szerint ugyanis ennek a rétegnek az eltartása világszerte egyre rosszabb képet vetít előre, melyet orvosolni leginkább csak a nyugdíjkorhatár drasztikus emelésével lehet.  A társadalom elöregedése pedig Európa-szerte ahhoz vezethet, hogy 2050-re az állami nyugdíjra jogosultság korhatárát akár 71 évre emelhessék.

A Dívány az International Longevity Center (ILC) beszámolója alapján azt írja, hogy például az Egyesült Királyságban most még 66 év a nyugdíjkorhatár, de már ismert, hogy 2026 májusa és 2028 márciusa között ezt 67 évre emelik.

Mivel pedig várhatóan még ez sem bizonyul majd elegendőnek, kilátásba helyezték azt is 2044-től az állami nyugdíjra jogosultság határát további egy évvel, 68 évre kitolni, holott például Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése már így is agressziót váltott ki.

Mint ismert Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár az 1957 után születettek esetében, a Pénzügyminisztérium pedig egyelőre azt közölte, hogy hazánkban nem tervezik ezt megemelni. Az ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy meddig tartható ez az állapot, ebben azonban természetesen annak is szerepe lehet, hogy hazánkban a nők 62,8 évet, a férfiak 61,5 évet élnek le átlagosan egészségben.

Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet nemrégiben, hogy az 1970 után születetteknél az aktívak és inaktívak közötti egyensúly fenntartásához valószínűleg ennél is tovább kell majd dolgozni a nyugdíjaskor eléréséig. A nyugtalanító helyzet főleg a megtakarításokkal nem rendelkező szegényebb rétegeket és a nőket sújtja majd, akik nagy része így meg sem éri majd nyugdíjas éveit. 

A helyzet tehát nem feltétlenül ideális, ám hazánkban még biztosan jó ideig maradnak a most érvényes nyugdíjkorhatárok.

Arról, hogy vajon hogyan alakulhat a magyar nyugdíjasok jövője, ebben a videóban bővebben is szót ejtenek: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás