promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A mai napig rejtegetik Rákosi Mátyás szupertitkos bunkerét, ezrek mennek el felette naponta, de még a létezéséről sem tudnak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Végre fény derültek a Budapest szívében található rejtélyes bunker titkaira.​

Bár a legtöbben nem is tudunk róla, de a Kossuth tér és a Szabadság tér között helyezkedik el egy csak nagyon kevesek által látogatható titkos bunker.  A majd 39 méterre a főváros alatt található bunker felett nap mint nap ezrek mennek el, de mégsem tudják mi van a lábuk alatt.

A titokzatos alagutat még Rákosi Mátyás építtette annak idején, hogy egy esetleges atomtámadás bekövetkeztekor jómaga és családja, illetve természetesen legfontosabb párttagjai biztonságba lehessenek.

A bunker egyik érdekessége, hogy annak idején összeköttetésben állt a metróval is, így egészen a Keleti pályaudvarig eljuthatott a vonala. A mintegy 350 ezer négyzetméteres a két szintes objektum pedig, bár ez meglepő lehet a mai napig semmire sincs hasznosítva, maximum állagmegóvás miatt tévednek néha a mélybe szakemberek.

Ez pedig valóban annyira titkos hely, mivel a mai napig sem látogatható, Ha mégis kíváncsi vagy merre van pontosan, akkor annyit azért lehet róla tudni, hogy a bejáratát a Steindl Imre utca 12. szám alatt lehet megtalálni, titkos kijáratát, illetve a bunker szellőzőjét pedig a Szabadság téren.

A bunker története

A bunker építésére még 1951. december 28-án adott utasítást a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőség (MDP KV) Pártgazdasági Osztálya. A létesítmény célját pedig már annak idején is úgy írták le, mint Rákosi Mátyás és a Magyar Dolgozók Pártja KV-tagjai számára védelmet nyújtani egy esetleges atomtámadás esetén.

Szigorúan titkos!

Feljegyzés

Tárgy: a földalatti vasút tömegóvóhelyként való felhasználása

A második világháború idején a moszkvai metrót jelentős mértékben használták fel tömegóvóhelyként. A szovjet tapasztalat felhasználásával az itt lévő Seljajev és Merkurov tanácsadó elvtársak segítségével dolgozzuk ki, hogy a földalatti vasút milyen mértékben legyen alkalmas légoltalmi célokra.

- állt az óvóhely megépítését elfogadó hivatalos dokumentumban.

Egyébként a helyszínválasztás sem volt véletlen, közvetlenül a létesítmény fölött helyezkedett el a Magyar Dolgozók Pártjának Akadémia utcai pártközpontja. A Magyar Televízió egykori székházától (Szabadság tér 17.) délre egy vészkijárat is épült, ez levegőztetőként is szolgál. A labirintusszerű objektumban külön tanácskozóterem van, ahol az ország vezetői az aktuális teendőket vitatták volna meg. Bár soha nem használták, a hetvenes évek közepéig készenlétben volt.

Mostanra azonban ahogy azt említettük a legtöbben még a létezéséről sem tudnak.

Rákosi titkos bunkeréről az alábbi videóból még többet megtudhatsz!

Forrás: B Cool Magazin / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás