promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A fér ország ezen a Petőfi Sándor videón röhög, tényleg így történt a 48-as forradalom?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szerző szerint így kezdődhetett a március 15-i tüntetés, ez vezetett a 12 ponthoz.

Harcias nép a magyar: sokáig nyel, tűr, aztán egyszer csak puskaporos hordóként robban fel a nemzet. Ez történt 1848. március 15-én is, amikor lelkes fiatalok egy csoportja még sok lelkes fiatalt maguk köré verbuválva cselekvésre szánták el magukat. Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula összeírták a 12 pontot, ezt olvasták fel a méltán híres Pilvax kávéházban, ahol Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt. Ezután az egyetemhez vonultak, további diákokat gyűjtve és az utca népe is csatlakozott hozzájuk. Ezután a Landerer és Heckenast nyomdához vonultak, amit elfoglaltak és ahol politikai röplap formájában kinyomtatták a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot.

Ezután a Nemzeti Múzeumhoz vonultak, ahol nagygyűlést tartottak, majd a Pest városi tanácsához mentek, ahol a tanács tagjait is maguk mellé állították. Ekkor már 10 ezer főt számlált a velük vonuló tömeg. Ezután Budára mentek, a Helytartótanácshoz, ahol követeléseik végül sikerrel jártak és elfogadták a Tizenkét pontot.

A történetet mindenki ismeri (bár ez a nagyon lezanzásított változata), viszont most egy vicces kedvű videós egészen új oldaláról fogta meg a nemes történést és egyúttal még a magyar tanároknak is beszól.

Az köztudott, hogy a forradalom a Pilvax kávéházból indult el, ami bár a kávézó nevet viseli, vélhetően szeszes ital árusítására is fel volt jogosítva. Az mindenki számára köztudott, hogy mi történik akkor, amikor pár fiatal összejön néhány korsó sör társaságában: világmegváltó ötletek születnek. Hirtelen rájönnek a meggazdagodás receptjére, a rendszer hiányosságaira, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerére, a klímaválság megoldására, egyszóval a fiatal és alkohol kombináció minden esetben vérpezsdítő lelkesedést eredményez.

Erre a köztudott dologra reflektált most egy humoros tartalmakat gyártó videós és egyszerűen, de nagyszerűen összefoglalta azt, hogy mégis hogyan kezdődhetett az a bizonyos nap, ami egy életre beírta magát a történelmünkbe. Az pedig, hogy a gyermekkorunkban annyira gyűlölt verselemzést is kifigurázza, már csak hab a tortán.

A videót az újra gondolt 48-as szabadságharc kezdetéről ide kattintva tekintheted meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás