promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Petőfi Sándor valóban egy menzás ételért rajongott, amit undorítóvá is lehet varázsolni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Petőfi Sándor egyszerűen imádta a finom ételeket, de egy menzás kajáért rajongott igazán.

Nincs értelme azon vitatkozni, hogy Petőfi Sándor a magyarság egyik legnagyobb hatású költője. Neki ugyebár az élete is igazán kalandos volt, amiről a többség szeretett tanulni az iskolában, vagy utána nézni.

Petőfi 18 évesen abbahagyta a tanulást, és színésznek állt. Ekkor kezdett verseket írni, és hamarosan elismert költő lett. Az irodalmár, és persze forradalmár a hazai romantika legnagyobb alakja volt, aki új témákat, valamint formákat honosított meg a hazai költészetben. Ő írta az első magyar komikus eposzt (A helység kalapácsa), az első magyar elbeszélő költeményt (János vitéz), és az első magyar forradalmi verset (Nemzeti dal).

Petőfi Sándor nem volt válogatós evő, de voltak kedvenc ételei, amelyeket gyakran említett leveleiben és verseiben. Ezek közé tartozott a túrós csusza, amelyet a korabeli szokás szerint porcukorral megszórtak.

„Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki”

- mondta anno Petőfi Sándor. A Blikk szúrta ki, hogy Nyáry Krisztián ezúttal az irodalom nagyjainak gasztronómiáját vette górcső alá.

Ugyebár a túrós csuszánál sokan undorítónak találják, ha valaki azt megcukrozza, de a többség anélkül egyszerűen el se tudná képzelni ezt az ételt. Magát az ételt Móricz Zsigmond, valamint Krúdy Gyula is megemlíti, akik állítólag szintén rajongtak érte.

Bár a cikk nem említi, de Petőfi Sándor a töltött káposzta, valamint a borjúpaprikás nagy kedvelője volt. Állítólag a kedvese, Szendrey Júlia igazán jól főzött, és a nagyhatású költő nem győzte dicsérni a tehetéségét.

A túrós csusza persze igazán kedvelt a menzás ételek között, és otthon is rengetegen készítik el az egyszerűsége miatt. Kíváncsiak lennénk, hogy Petőfi Sándornak mennyire tetszene Fördős Zé serpenyős túrós csuszája.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás