promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazudtak József Attila haláláról: az öngyilkosságnál is szörnyűbb dolog történhetett a tragikus sorsú költővel
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon úgy tűnik, hogy az irodalomtankönyvek nem mondanak igazat.

Dr. Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) első szóvivőjeként vált országosan híressé. 1980-ban csatlakozott a rendőrséghez, és 12 évig járőrként, nyomozóként és vizsgálóként szolgált. 1992-ben kapta meg a szóvivői megbízatást, amelyet egészen 2013-ig töltött be.

Már aktív rendőri évei alatt is meghatározó (saját bevallása szerint) hobbija volt az írás, noha nem szépirodalmi műveket írt: szakmájából kifolyólag elsősorban oknyomozó és bűneset-feltáró könyveket adott ki.

Az egykori rendőrségi szóvivőnek már körülbelül 30 könyve jelent meg, ezek közül a legjelentősebb talán a József Attila halálának körülményeivel foglalkozó. Garamvölgyi László állítási szerint kizárt, hogy a magyar költő-óriás öngyilkosságot követett volna el - halála egy szerencsétlen baleset volt.

A kutatás során kiderült, hogy az eredeti verzió, miszerint a költőt moszkvai kommunisták lökték a vonat alá, egyértelműen kizárható. A történészek József Jolán, a költő testvérének leírását tekintették hitelesnek, és senki sem kételkedett József Attila utolsó óráiban. Garamvölgyi számára érthetetlen, hogy miért nem vették észre a logikai ellentmondásokat, és ha igen, miért nem hozták nyilvánosságra azokat.

A kommunikációs igazgató részletesen leírta József Attila utolsó óráinak eseményeit.

Eszerint József Attila egy kisebb társasággal indult volna valamerre, ám valamiért lemaradt tőlük, akik otthagyták őt. A költőnek nem esett jól, hogy magára maradt, és elment venni - és ez lényeges elem - 2 szál cigarettát, amelyet zakója felső zsebébe helyezett.

Ezután közelítette meg a vasútállomást, ahol látta, hogy benn áll a tehervonat, ám a labilis idegzetű, türelmetlen költő nem akarta megkerülni a vonatot, inkább úgy döntött, alatt bújik át - amikor is a vonat megindult, egy súlyos lánc fejbe verte őt, majd levágta a jobb kezét.

Garamvölgyi szerint át kellene írni a tankönyveket, ugyanis az öngyilkosság szinte teljes egészében kizárható. Az induló vonat elé ugrás egyébként is nagyon furcsa, és rendkívül ritka módja az öngyilkosságnak. Egy biztos - "akárhogyan lesz, immár kész a leltár, éltem - és ebbe más is belehalt már".

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás