promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zacher Gábor a magyarok legfurcsább függőségéről beszélt: apróságnak tűnik mégis hatalmas galibát okozhat
Borítókép:  Youtube - Indexhu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te is azok között vagy, akik képtelek leállni? Komoly problémák is lehetnek belőle.

Toxikológusok általában ritkán szoktak sztárok lenni - Zacher Gáborra a szó klasszikus értelmében a "sztár" megnevezés nem a legszerencsésebb, ám az a tény, hogy egy addiktológus-toxikológus országos hírnevet tudott szerzeni, jól mutatja, hogy a függőség egy nagyon is létező jelenség Magyarországon.

A fenti állítást bizony a számok és a statisztikák is alátámasztják: a legelterjedtebb, legszélesebb körben használt szer természetesen az alkohol, aminek a fogyasztásában egy főre levetítve az éves mennyiséget általában a világ élvonalában végzünk, amikor mérik (a kelet-európai térséggel együtt). A cigarettát sem veti meg a lakosság: a tavalyi mérések szerint az emberek negyede, 25%-a dohányzik.

A rendszerváltástól kezdődően a kábítószerfogyasztás is egyre "népszerűbbe" vált, megjelentek az olyan "hagyományos"-nak mondható szerek, mint a marihuána, az LSD, kokain, speed, ecstasy és társaik, a 2010-es évektől kezdve pedig már az úgynevezett designerdrogok is egyre nagyobb teret hódítanak - ezek sokszor olyan vegyületek, amik nem illegálisak (vagy ha azok, egy-egy molekula megváltoztatásával új típusút csinálnak belőle, ami még nem illegális), és az internetről rendelik be őket, és akkor a különböző ízesített elektromos dohányzásalternatívákról még nem is beszéltünk.

Van azonban egy olyan függőség is, amiről egyáltalán nem beszélnek annyit, mint a fentebbi "klasszikusok"-ról: ez pedig a gyógyszerfüggőség. Az altatók és a nyugtatók függőséget okozó hatása viszonylag széles körben ismert, de Zacher Gábor most egy nyugtalanító új jelenségre hívta fel a figyelmet: az orrspray-függőségre.

Az orrsprayk vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek a náthás betegeken hívatottak segíteni a légzés megkönnyítésével, csak hogy közben az orrnyálkahártyára meglehetősen romboló hatással tud lenni, és a beteg rendszeres használat után úgy érezheti, hogy nélküle nem is tudna rendesen lélegezni - súlyos esetben akár műtéti úton kezelendő szövődményeket is okozhat. 

Zacher Gábor azért azt is hozzátette, hogy nem ildomos egyenlőségjelet tenni a kokain és az orrspray-függőség közé: az orrspray-függőség elsősorban nem vegyi,, hanem inkább pszichés, élet-módszertani függőség, és jóval könnyebb a visszaút belőle, mint a tudatmódosító szerektől való függőség esetén. Az alábbi Index videón részletesen is meghallgathatják Zacher Gábor álláspontját a témáról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás