promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még a legnagyobb KRESZ-tudósokon is kifog ez a cseles táblakombináció, te vajon tudod a helyes megoldást?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elismerjük, nem egyszerű, de roppant érdekes feladvány.

A statisztikák szerint a magyar felnőtt lakosság mintegy 60%-ának van személygépjármű vezetésre feljogosító, "B" kategóriás jogosítványa - a jogosítvány birtoklása azonban még messze nem jelent egyet a KRESZ maradéktalan ismeretével.

Azért az autósok védelmében azt tegyük hozzá, hogy a KRESZ-feladványok nem véletlenül feladványok: a kérdések között szinte mindig olyanok szerepelnek, amilyen szituációk vagy körülmények csak meglehetősen ritkán fordulnak elő a közlekedés során.

Az alábbi képet a Kreszklub.hu oldalán találtuk, és a irányjelző-használattal, népies nevén az indexeléssel foglalkozik. Az alapkérdés meglehetősen egyszerű: az alábbi táblával jelzett úton haladva, a kereszteződéshez érve vajon kell-e használnunk az irányjelzőt?

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbben rávágják, hogy nem - és már mondják is, hogy a kanyarodó főúton való kanyarodás nem számít irányváltoztatásnak. Ebben teljesen igazuk van, csakhogy van itt egy kis probléma. A kiegészítő tábla valóban jelölheti, hogy merre kanyarodik a főút (ugyanígy néz ki az is) - itt viszont nincs főút tábla, van viszont olyan, aminek a neve "útkereszteződés alárendelt úttal". A kiegészítő táblán látható a kereszteződés alaprajzának váza, a vastag vonal pedig az elsőbbséget élvező út vonalvezetését jelzi.

A kérdés kétségkívül cseles, a kiegészítő tábla ugyanis tényleg ugyanúgy néz ki, mint a kanyarodó főút esetében, és azt a táblakombinációt sokkal többször látjuk, mint a képen láthatót. És hogy mi ennek a jelentősége? Amennyiben ez egy főút lenne, abban az esetben az úton tovább haladva végig nekünk lenne elsőbbségünk bármelyik kereszteződésben (ha csak valamilyen tábla vagy lámpa mást nem mond), ebben az esetben viszont egyáltalán nem biztos.

forrás: Kresz Klub

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás