promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyenkor kinek van elsőbbsége? Azonnali buktató kérdés a KRESZ-ben, az autósok zöme rosszul tudja
Borítókép:  Ripost
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te is rosszul tudod, hogy ilyen esetben kinek lenne elsőbbsége?

Vannak a KRESZ-ben olyan kérdések, amik annyira trükkösnek és becsapósnak tűnnek, hogy a vizsgázók komolyan megszenvednek vele. Az egyik azonnali buktató kérdés kétségtelenül az alábbi feladvány; ráadásul ez nem csak a vizsgázók rémálma, hanem az autósok közül is nagyon sokan nem tudják, hogy ilyen helyzetben mi az áthaladási sorrend, kinek van elsőbbsége, ha egy ilyen kereszteződéshez érünk.

Mondjuk első ránézésre azt gondolná az ember, hogy semmi bonyolult nincs ebben az egészben: látunk két járművet, egy személygépkocsit és egy buszt, állnak egy kereszteződésben.

A busz főútvonalon halad, és nem is térne le róla, a szemből, illetve a balról érkező járműveknek elsőbbségadási kötelezettséget jelző tábla van kint, ugyanakkor zöldet jelez a közlekedési lámpa mind az autónak, mind a busznak. Az autósnál látjuk, hogy egyenesen haladna tovább a főútvonalon.

Ilyenkor mi a teendő? Ki ki után mehet, és miért?


(Fotó: Ripost)

Bizony tényleg nem túlzunk, mikor azt mondjuk, hogy ez a KRESZ egyik legnehezebb feladványa, és a statisztikák szerint a vizsgázóknak nagyjából a 75-80 százaléka azonnal elbukik rajta. Aztán valaki egy életre megtanulja, valaki pedig csak addig jegyzi meg, amíg ki nem teszi a lábát a vizsgateremből.

A legtöbben ugyanis meg vannak győződve róla, hogy ebben az esetben a busznak van elsőbbsége, mivel a főútvonalon halad tovább. Igen ám, csakhogy a KRESZ szabálya szerint "ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja, a Főútvonal-jelzőtábla, valamint az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzései nem irányadók".

Röviden: az autónak van elsőbbsége.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás