promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A zebrán történő gázolásért valóban keményebb büntetés jár? Nem árt megvizsgálni a KRESZ-szabályt is
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A zebrán való gázolások mutatója továbbra is roppant magas hazánkban, de keményebb büntetést kaphat az autós, ha egy ilyenbe szalad bele? Nem árt közben a KRESZ szabályokra is figyelni.

Mindig sokkolja az embereket, ha gázolás történik egy-egy zebrán. Ilyenkor természetesen a legtöbbször az autóst hibáztatjuk, de sokszor a gyalogosnak is óriási felelőssége van. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságnakis volt most dolga ilyennel, akiket arról kérdeztük, hogy milyen büntetésre számíthat az a sofőr, aki nem olyan rég felelőtlenségből elgázolt egy idős hölgyet a kijelölt gyalogosátkelő helyen.

Fontos tudni, hogy közúti baleset okozása miatt kiszabható büntetési tételéről a 2012. évi C. törvény 235. § szakasza ebben nem tesz különbséget:

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés

  • a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A zebrán történő gázolások sajnos gyakori jelenségek a magyar közlekedésben. Évente rengeteg ilyen baleset történik, amelyek közül több halálos kimenetelű. A balesetek oka általában a figyelmetlenség, a gyorshajtás, vagy a rossz látási viszonyok.

A KRESZ szerint a járművezetőnek kötelessége megállni a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt, ha ott gyalogos várakozik áthaladásra, vagy már megkezdte az átkelést. A járművezetőnek nem szabad elindulnia addig, amíg a gyalogos el nem hagyta az úttestet. (Ezt ugye szinte mindegyik autós megszegi.) A járművezetőnek továbbá óvatosan kell megközelítenie az átkelőhelyet, és szükség esetén csökkentenie kell a sebességet. A KRESZ nem határoz meg konkrét sebességkorlátozást az átkelőhelyek közelében, de egy javaslat szerint legfeljebb 30 km/h sebességgel szabadna megközelíteni őket abban az esetben, ha ott gyalogos várakozik áthaladásra.

A gyalogosoknak is vannak kötelezettségeik a zebrán. A KRESZ kimondja, hogy az átkelőnek csak akkor szabad megkezdenie az áthaladást, ha az nem veszélyezteti vagy akadályozza a járműforgalmat. A gyalogosnak továbbá figyelemmel kell kísérnie a járműforgalmat, és ha szükséges, meg kell állnia vagy gyorsítania az áthaladást.

A kerékpárosoknak is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat az átkelőhelyeken. A KRESZ szerint a kerékpárosnak le kell szállnia a bicikliről, és tolva kell áthaladnia az úttesten. Sajnos mostanában sok rollerest is elgázoltak már zebrán, akinek szintén le kellene szállniuk a biztonságos áthaladás miatt.

Ha a baleset következtében az okozón kívül bárki 8 napon túl gyógyuló személyi sérülést szenved, az ügy már bűncselekmény, és súlyosabb megítélés alá esik. Alapesetben pénzbüntetéssel lehet számolni, és sok esetben legkevesebb egy évi vezetéstől eltiltással (jogosítvány elvétellel). Súlyosabb esetekben felfüggesztett, vagy akár letöltendő szabadságvesztés büntetéssel és hosszabb tartamú, vagy végleges vezetéstől eltiltással kell számolnia az elkövetőnek. Erre ugyebár a fent említett törvény vonatkozik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás