promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mesebeli épület rejtőzik a Margit-körúton, Dugattyús háznak hívják és megvesznek érte a külföldi filmrendezők
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Budapest egyik legkülönlegesebb épülete és ez már más országoknak is feltűnt.

Budán lakni világnézet, tartja a mondás és lehet benne valami. Budai ismerőseim mindegyike ódzkodik attól, hogy átkeljen a hidakon, melyek Pestet kötik össze a fenséges, ódon városrésszel, így rákospalotaiként megszoktam, hogy nekem kell utazni, már amennyiben szeretném látni budai barátaimat. Tegnap is így tettem, mivel az Astoriára megbeszélt találkozó menet közben valahogy átszivárgott a Margit-körútra, ellenkezni pedig meg sem próbáltam: három budai barátommal találkoztam, finoman szólva is túlerőben voltak.

Végül aztán nem bántam, hogy így alakult, mert bár ismerem a környéket, most egy egészen új arcát mutatta meg nekem szeretett városom. A Margit-körút 15-17 szám alatt egy impozáns, nagypolgári társasház magasodik, ami már megjelenésében is igen méltóságteljes.

Átlagos budai ingatlan, gondolhatja az ember, tele van vele a környék, ám belépve egy egészen lehengerlő látvány fogadja az embert. Az épület központi eleme egy fém, kapszula szerű lift, melyet egy dugattyú működtet, mint azt később megtudtam az ottlakó lánytól. A lift köralakú, benne egy fémből kialakított szék, olyan, mintha a Netflix egyik scifi filmjéből vették volna ki az egyik díszletet. Nem jártam messze a valóságtól: gyakran járnak ide stábok és sokszor filmforgatások zavarják meg a lakók nyugalmát, akiket ez egyáltalán nem zavar: büszkék a lakóhelyükre és az épület elitista jellegére, történelmi múltjára.

Mint megtudtam külön neve is van a monstrumnak: Dugattyús-házként híresült a (nem túl nagy) köztudatban. Domány Ferenc és Hofstätter Béla tervezte a bérházat, a korabeli igényeknek megfelelően és nem is titkolták, hogy valami grandiózus, nagy dolgot szerettek volna létrehozni. A ház szinte teljesen eredeti formájában megmaradt, de nem mindig a fenti néven emlegették. A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztára építtette, tehát a Margit körút 15-17-et Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztára Bérházának is nevezték.

Ennyit a száraz tényekről, amennyiben kíváncsi vagy még egyéb érdekességekre is az épülettel kapcsolatban, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a nagy érdekfeszítő videót, ami alaposan bemutatja a házat, egészen különleges szemszögekből is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás